Caféelftal Lombok 1983. Staande 3e van links Ben, 4e van links Jan, 5e van links Wim, 6e van links Gerrie en, 8e van links Peter.

Door Jos Janssen - Van oorsprong komt de familie Janssen uit Sint Agatha. Van deze familie zijn o.a. vijf broers uitgevlogen/ gehuwd en vertrokken naar vijf verschillende gemeenten in het Land van Cuijk. Nu doet zich het unieke feit voor dat ze per 1 januari weer worden herenigd in dezelfde gemeente Land van Cuijk.

“We komen uit een familie van tien kinderen (zes jongens en vier meisjes) en woonden vroeger naast café Lombok in Sint Agatha. Voetbalden met de broers bij VCA, waren allemaal misdienaars bij de Kruisheren en zaten op de lagere school in Sint Agatha. Met z’n vijven voetbalden ze samen in het caféelftal van Lombok. In de loop der tijd zijn ze uitgevlogen, getrouwd en met vijf broers gaan wonen in vijf verschillende gemeenten. Jan de oudste ging naar Gassel (gemeente Grave): “Wonen al 45 jaar in Gassel omdat mijn vrouw van Gassel kwam. Heb 34 jaar gewerkt bij Topigs Varkens KI Nederland. Ben nog tot mijn 27e thuis op de boerderij gebleven.” Wim verhuisde na zijn huwelijk naar Rijkevoort (gemeente Boxmeer): “Omdat ik ook van het 1e van VCA naar het eerste van Toxandria was ik snel ingeburgerd in Riekevort. Ik heb 50 jaar en 3 maanden bij Marel gewerkt (voorheen Stork). Ben Janssen ging na zijn trouwen in Wilbertoord (gemeente Mill) wonen: “Veel bij het verenigingsleven actief geweest. Vorige week ben ik nog gehuldigd voor 25 jaar lidmaatschap van de Willy’s. Nadat ik cv-monteur af was ben ik ook bij Stork terecht gekomen. Bij mijn sollicitatiegesprek vroegen ze of ik goed kon voetballen. Ja zei ik en werd meteen aangenomen.” Broer Gerrie kwam in Haps (gemeente Cuijk) terecht: “Heel lang bij Nutricia gewerkt op de administratie. Bij Hapse boys jeugdtrainer geweest.” De jongste broer Peter woonde in Sint Anthonis maar is helaas 11,5 jaar geleden overleden. “Zijn vrouw en onze schoonzus woont nog steeds in de gemeente St-Anthonis. ”Onze Peter werkte bij Janssen-Pers en was de enige linkspoot met voetballen. Voetbalde bij Beekse boys, was coach/leider bij Activia, toneel gespeeld in Landhorst en heeft veel voor de kerk gedaan.”

De negen nazaten van de Janssens komen nog ieder jaar bij elkaar: “We heb ben een familiedag. Daarnaast is er een broers/zwagersdag en een zusjes/schoonzusjesdag. Op de familiedag komt iedereen. Het is dan supergezellig. Lekker bijkletsen. Neven, nichten, kinderen, kleinkinderen. Een man of 75.”

Per 1 januari wonnen ze weer alle vijf in de nieuwe gemeente Land van Cuijk: “Er verandert niet zoveel. Er zullen mensen in de gemeenteraad komen die verschillende dorpen vertegenwoordigen. Sommige dorpen zullen daar niet bij zitten. Dan is het belangrijk om een goede dorpsraad te hebben die onze belangen vertegenwoordigd. We hebben allemaal niet zoveel met politiek. Meer met voetballen,” vertellen ze lachend.