Sinds juli 2018 moeten nieuwe woningen aardgasvrij gebouwd worden. Dat heeft een grote verandering teweeg gebracht in het kijken naar nieuwbouwprojecten. Hoe gaat dat in z’n werk als je een nieuwe woning wilt laten bouwen? Waar kun je op letten? En wat kun je doen als je een bestaande woning hebt?

De familie Beckers uit Langenboom heeft een nieuwbouwhuis laten bouwen en deelt graag hun ervaring. “We hebben gekozen voor een passief, energie-neutrale woning. Een passief huis heeft een betere isolatie dan “normale” huizen. Driedubbel glas is standaard en er zijn geen kieren. Een slim ventilatiesysteem zorgt voor frisse lucht zonder dat warmte naar buiten gaat. We hebben geen aardgas en 22 zonnepanelen zijn genoeg om alle elektriciteit die we nodig hebben op te wekken. Daarom is het huis ook energie neutraal. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de woning vanuit een houten skelet is opgebouwd, vanwege de toepassing van hernieuwbare grondstoffen”. De woning kon als een soort bouwpakket in elkaar worden gezet, en dat bracht de nodige voordelen met zich mee. “Bij de bouw in een fabriek zijn het proces en de omstandigheden heel gecontroleerd, je hebt een korte bouwtijd en de totale kosten zijn vroeg in het proces al bekend.” Het bevalt hen uitstekend in hun duurzame woning. “Het binnenklimaat is zeer comfortabel. We hebben geen tocht, omdat het huis heel egaal verwarmd is. Toch is de vloerverwarming van iedere ruimte apart te regelen, wat erg comfortabel is. De hypotheeklasten zijn iets hoger vergeleken met een traditioneel huis van dezelfde omvang, maar de zeer lage energiekosten – die zijn vrijwel 0 - compenseren dat volledig.”

Ook de familie Mannem uit Cuijk heeft goede ervaringen met een duurzame woning. Zij hebben een bestaande woning verbouwd. “De voor ons geschikte bungalow uit 1968 was behoorlijk verouderd. En om het huis meteen toekomstbestendig te maken hebben we gelijk alles aangepakt: een nieuw en goed geïsoleerd dak met zonnepanelen en dubbel glas in nieuwe kozijnen rondom. In het huis hebben we een nieuw geïsoleerde vloer met vloerverwarming geplaatst, een flinke warmtepomp en airco’s. Ook hebben we de gasmeter laten verwijderen.” Ze kunnen het iedereen aanraden die zo’n verbouwing kan bekostigen. “De terugverdientijden variëren nogal mede door de wisselende energietarieven, maar ons uitgangspunt was om ook in de toekomst in een betaalbaar huis te wonen. De hogere gas- en elektriciteitstarieven werken nu al in ons voordeel.”

Denkt u er ook over na om uw huis te verduurzamen? En wilt u daarover eens in gesprek met een energieadviseur? Neem dan contact op met het energieloket van uw gemeente via www.brabantwoontslim.nl. Zij helpen u graag verder.