Onlangs werd in gemeenschapshuis de Jachthoorn in Sint Hubert de fototentoonstelling “1 van ons” geopend. Een expositie met foto’s die symbool staan voor de ziekte dementie en die tot en met 4 februari te bezoeken is in de Jachthoorn. De opening vond plaats door het onthullen van één van de foto’s, gemaakt door Rens Hubers uit Mill. Op een van de foto’s staat Jo v.d. Zanden, woonachtig in Sint Hubert, totdat de dementie dit niet langer verantwoord maakte. Jo onthulde samen met zijn dochters zijn eigen portretfoto.

In de gemeente Mill en Sint Hubert is al enige tijd een werkgroep actief om van onze gemeente een dementievriendelijke gemeenschap te maken. “Dit doen we onder andere met deze fototentoonstelling,” vertelt Henk Ermers. Hij is een van de leden van deze werkgroep. “In 2019 hebben we 12 inwoners met dementie uit onze gemeente op de foto gezet. Door deze expositie rond te laten trekken vragen wij aandacht voor het herkennen en erkennen van dementie. Dit omdat we steeds meer mensen met dementie in onze samenleving zullen ontmoeten.” Voorheen werden mensen met dementie vaak opgenomen in verpleeghuizen, maar door diverse redenen is dat tegenwoordig niet meer en blijven mensen met dementie actief deel uit maken van onze woon- en leefomgeving.

De verwachting is dat de komende periode het aantal mensen met dementie alleen maar toe zal blijven nemen. Henk: “We worden allemaal steeds ouder en dat brengt ook problemen met zich mee. Op dit moment is het zo dat 1 op de 5 mensen de diagnose dementie zal krijgen. Dat is 1 op de 7 mannen en 1 op de 3 vrouwen. Dit verschil komt omdat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen.” Henk vertelt dat op dit moment slechts 6% van de mensen met dementie in een verpleeghuis terecht komt. De overige 94% blijft dus thuis wonen en deel uitmaken van de samenleving.

Om iedereen beter te informeren rond het hoe om te gaan met mensen met dementie, organiseer de werkgroep dementievriendelijke gemeenschap ook trainingen en informatiebijeenkomsten. “Dat was inderdaad een van onze speerpunten voor 2020 en 2021, maar ook in 2022 staat deze cursus hoe om te gaan met dementie op de planning. We noemen dit de training GOED. Dat staat voor Gerust stellen, Oogcontact, Even doorvragen en Dank je wel.” Deze training wil men onder de aandacht brengen van ondernemers, medewerkers maar ook clubs en verenigingen. “Iedereen die belangstelling heeft is welkom bij deze training. In 2,5 uur leren we iedereen hoe dementie te signaleren en hoe er mee om te gaan. Want je komt overal mensen met dementie tegen, in de winkels, bij clubs en verenigingen en gewoon op straat.”

Tijdens het interview vertelt Henk over hoe je mensen met dementie prima kunt betrekken bij activiteiten binnen een vereniging. Maar ook heeft hij voorbeelden wat de omgeving kan betekenen voor partners van mensen met dementie. Dit interview is te horen via de podcast van het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje en via www.het12uurtje.nl.

Wilt u meer informatie over de training GOED en zich aanmelden voor deze gratis cursus? Neem dan contact op met:
René Schipperheijn
E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T. 06 51 78 99 51