Bart van Hees, Ans Verwegen en Renske Megens (Foto: Ferry Vloet)

“Wij zijn een groep fotografen en stylisten die onder de naam L’Histoire projecten maken die tot doel hebben de openbare ruimte te verfraaien en mensen uit de omgeving hierbij te betrekken.” Dat vertelt Ans Verwegen van PURO Styling uit Mill. Zij heeft het initiatief genomen voor het maken van de eerste Kunstcollectie en heeft vervolgens samenwerking gezocht met andere partijen.

“Omdat onze gemeente Mill & Sint-Hubert in het verleden mooie gebouwen heeft gehad die in de loop van de jaren door verschillende omstandigheden verdwenen zijn, hebben wij het plan opgevat om een project geïnspireerd op dit onderwerp te maken. Wij hebben oude foto’s opgezocht in samenwerking met Myllesheem en verzamelaars, deze gedigitaliseerd en bewerkt om ze vervolgens in onze mooie Gemeente terug te laten komen middels fotoborden en fototegels op de locaties waar vroeger deze gebouwen stonden.”

Het doel was om middels het terugbrengen van deze oude beelden in contact te komen met diverse groepen en te ‘ verbinden’. Door het uitwisselen van ervaringen en bundeling van krachten is aan de voormalige Spoorlijn van Mill een fotocollectie ontstaan. Een fotocollectie met een verhaal . Door het heden met het verleden te verbinden ontstaan er contactmomenten. Ouderen zullen het zich nog herinneren en geven het door aan jongeren. Ouderen delen onderling hun ervaringen van toen. “Daarnaast willen we jongeren, bewoners en toeristen deel laten zijn van wat ooit was en kennis geven van de geschiedenis van Mill & Sint Hubert.”

Onlangs zijn er fotoborden toegevoegd van de voormalige industrie aan de Spoorlijn en van de oorlog. Vanaf de Wanroijseweg start de fotocollectie van Reizen in de Peel Jaren ’30-’40 afgewisseld met de oude industriefoto’s en richting Sporen van de Oorlog gaat het verhaal verder via het bos richting Defensiekanaal tot aan de kazemat met loopgraven.

Een ander startpunt is vanaf het busstation. Vanaf daar start een route langs Sporen van de Oorlog. Deze is gemarkeerd door paaltjes met QR-codes. Door ze te scannen met je telefoon hoor je het verhaal behorende bij de foto’s en de locaties. Er is een korte kinderversie en een langere versie. Er zijn al meer dan 1000 bezoekers geweest in de afgelopen maanden. Dat wil zeggen dat er veel belangstelling is voor het oorlogsverleden. In Mill is destijds een Duitse trein ontspoord door asperge-versperringen te plaatsen. Deze zijn nog te zien aan de route.
Bij het startpunt is de volledige route te zien op een bord en er is door Renske Megens van PURO Styling een collage gemaakt van diverse beelden van de Bevrijding. Het hele project is een samenwerkingsproject van L’Histoire met Myllesheem, Ontdek Mill, Mill van Toen, Sporen van de Oorlog, Herman Peters Fotografie en PURO Styling.

Een mooie samenwerking van diverse partijen met als doel Mill & Sint-Hubert een stukje mooier te maken. “Heden en verleden lopen door elkaar en zorgen voor een mooie beleving. Die beleving bestaat uit de Kunstcollectie Reizen in de Peel Jaren ’30-’40 , de beelden van de oude Industrie en de route ‘Van Oorlog tot Bevrijding “voorzien van QR codes.”
Alle reden om tijdens de komende feestdagen een wandeling te maken langs de Spoorlijn en even ‘terug in de tijd‘ te gaan. Ouderen zullen veel nog herkennen en zich herinneren.