Foto: Cockie Kremers

De vorige week geplaatste foto van het naambordje Onze Liefvrouwensteeg zorgde voor wat reacties op internet en bij onze redactie. Volgens de een moest het Onze Lievenvrouwensteeg zijn en een ander dacht dat het helemaal wat anders moest zijn. Gelukkig hebben we in Mill de heemkundevereniging en zij wisten de juiste informatie aan te leveren.

Heemkundekring Myllesheem heeft een tijdje geleden aan de gemeente verzocht om alsnog een straatnaambordje te plaatsen aan het weggetje dat loopt van de Vorleweg tot het houten bruggetje over het defensiekanaal. Volgens het straatnamenboek van de gemeente Mill loopt vanaf de oude kapel Maria ten Hove het weggetje richting het defensiekanaal. Officieel maakt het weggetje deel uit van de Kapelweg en de Weemhofweg.

De Onze Liefvrouwensteeg werd al vroeg in de analen van de Millse historie genoemd. Vroeger kon men via een houten voetgangersbruggetje de Kerksebeek welke later omgevormd werd tot defensiekanaal oversteken richting Vorleweg, de Paralelweg en de Brandsestraat naar kasteel Aldendriel.

Volgens de legende zou een "vluchtend" mariabeeld de genoemde route hebben genomen om te ontkomen aan de beeldenstorm en zodoende in veiligheid hebben gebracht op het kasteel. Ook beweert men dat de Onze Liefvrouwensteeg ooit van betekenis is geweest als bedevaartweg.

Deze informatie komt uit het straatnamenboek van de gemeente Mill. Het is het voornemen van de heemkundekring om een actueel straatnamenboek samen te gaan stellen in de loop van 2022.