Als alles volgens plan verloopt, worden aanstaande maandag 3 januari de 7 wethouders voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk geïnstalleerd. Een van hen is Mark Janssen van Gaal (oktober 1984) uit Wilbertoord. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Mill en Sint Hubert in 2018 leek het er even op dat hij toen al wethouder zou worden. Mark: “Toen ben ik ook echt de campagne in gegaan als kandidaat wethouder. Deze ronde was dat niet het geval. Ik richtte op gemeenteraadslid zijn en kandidaat fractievoorzitter van het CDA. Maar het is toch anders gelopen.”

Hij verzamelde maar liefst 1083 voorkeurstemmen met zijn derde plek op de verkiezingslijst. Het CDA behaalde 13 van de totaal 37 raadszetels. Het gevoel dat het CDA wel eens 3 wethouders kon leveren in het college kwam bij Mark al snel. “Toen de uitslag kwam zei ik tegen mijn vrouw, dit wil wel wat zeggen, want we zullen ook verantwoordelijkheid moeten nemen.” Ook proefde Mark al snel bij andere partijen dat 3 wethouders namens het CDA op draagvlak en begrip kon rekenen. “Maar dertien zetels wil ook zeggen dat je jezelf open en kwetsbaar op moet stellen, we moeten bouwen aan een goede cultuur in het college en met de gemeenteraad.”

Mark Janssen is naast actief in de politiek ook erg betrokken bij het sociale en maatschappelijke leven in en rond Wilbertoord. Daarin moest hij een lastig besluit nemen nu hij straks wethouder wordt. “Enerzijds ben ik erg blij dat ik wethouder mag worden, maar dan moet je dus ook je baan en andere functies op gaan zeggen.” Mark was manager bij een huisartsen coöperatie in Nijmegen en voorzitter van de raad van commissarissen bij de Rabobank. Maar ook moet hij zoeken naar een andere modes in het verenigingsleven. “Ik ben voorzitter van Wilbertoord Pakt Uut en de carnavalsvereniging. Nu hebben we geen subsidierelatie met de gemeente, maar wel op het gebied van vergunningen. Dus daar neem ik wel wat afstand en stop ik als voorzitter.”

Beluister het hele interview met Mark Janssen van Gaal via de podcast van het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje. Dit kan via alle podcastproviders en op www.het12uurtje.nl.