Daisy Janssen (Foto: Elly Meijnders)

Door Elly Meijnders - Op 13 oktober organiseerde de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid Mill een geslaagde voorlichtingsmiddag over valpreventie. In vervolg hierop had ik een gesprek met Daisy Janssen van Fysiotherapie Mill.

Jullie willen weer een cursus valpreventie gaan doen, Daisy?

Daisy, ontspannen zittend op mijn bank: “Het is zeker al zo’n twee jaar geleden dat wij in staat waren die cursus te geven. Ondanks onze drukke agenda’s vind ik het leuk om weer zo preventief aan de slag te gaan. Ik heb, samen met collega Nienke Peters, concrete plannen gemaakt om de cursus vanaf 18 januari op te pakken. Ik heb een master geriatrie gedaan, dit is een specialisatie in fysiotherapie voor ouderen. En kort geleden heb ik de verdiepingscursus osteoporose gevolgd. Daarin bleek hoe belangrijk valpreventie is en dat was voor mij een eyeopener om weer actie te ondernemen. In de gymzaal van de Wester kunnen we met kleine groepjes wel 3 of 4 meter van elkaar werken. Ja, het is op dinsdag- en donderdagmiddag, het eerste groepje van twee tot drie en het tweede groepje van drie tot vier uur.”

Het gaat totaal om 10 lessen, hoe weet je of de deelnemers er baat bij hebben?

“Een goeie vraag. Wij meten voor en na de cursus verschillende dingen bij de deelnemers. Er zitten veel aspecten in de cursus, wij kunnen het verbeteren van kracht en balans, maar ook de coördinatie van het reactievermogen meten. De ene dag ligt de nadruk op parcours lopen, gericht op de dagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld een ongelijke stoep. De andere dag ligt de nadruk meer op valtechniektraining en opstaan van de grond”.

En waarom nu de cursus met z’n tweeën geven?

“Ik ben niet zo groot en zo samen kun je mensen beter helpen met opstaan. Het praktijkgedeelte met vallen en opstaan vindt niet iedereen even prettig. Op een mat samen met elkaar oefenen geeft vertrouwen. Ik vind het een goede ontwikkeling dat er mensen bellen van 60/65 jaar die zeggen de cursus eigenlijk nog niet nodig te hebben, maar wel in zijn voor preventieve tips en adviezen. Ik geef ook tips tijdens de cursus over het dragen van de juiste schoenen en de inrichting van de eigen omgeving”.

Die metingen voor en na de cursus lijken me prima.

Daisy lacht naar mij: “Die motiveren om thuis door te gaan, bij clubs te gaan om te bewegen om valrisico te vermijden. Het is belangrijk dat mensen in staat zijn om door te gaan met hun actieve leefstijl. Wij moeten het nog hebben over de kosten van de cursus. De 10 lessen kosten € 175,-. Daar gaat vanaf wat de ziektekostenverzekering vergoedt. Dat is per verzekering verschillend, ik adviseer altijd om zelf even van tevoren te bellen met je verzekering. De meeste mensen hebben wel een aanvullende verzekering. En de metingen voor en na de cursus worden als fysiotherapie gedeclareerd, dus die hoef je niet zelf te betalen”.

Kan ik me bij jou opgeven, Daisy?

“Dat klopt. Bij Daisy Janssen, tel. 0485-451107 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als ik er even niet ben, ik bel altijd terug”, besluit Daisy.