Foto links: 2019 Inge plant een avocadoboompje. Foto rechts: 2022 Ferdi bij het boompje, flink gegroeid dankzij de geplaatste waterpomp.

SINT ANTHONIS - Het realiseren van waterputten en waterpompen in Kenia, dat is het doel van Inge Vloet en Ferdi Verberk. In 2005 richtten zij stichting Namelok op, nadat zij een half jaar vrijwilligerswerk hadden verricht in het Keniaanse dorpje Namelok. Elk jaar evalueren zij in Kenia hun waterproject, stellen het eventueel bij en breiden het uit.

Door Wanda Laarakkers

Eindelijk konden Inge Vloet (52) en Ferdi Verberk (57) dit jaar weer vertrekken naar het hen zo geliefde Kenia, Afrika. In 2021 vonden zij het door corona niet verantwoord af te reizen, iets wat zij normaal gesproken jaarlijks voor drie maanden doen.

Inge en Ferdi: “Nu we gevaccineerd zijn en de berichten uit Kenia niet al te zorgelijk waren zijn we weer gegaan. We houden ons nu op in Nanyuki, een stadje op de evenaar, aan de voet van Mount Kenia.”

Na diverse vakanties in Afrika te hebben doorgebracht, vertrokken Inge en Ferdi in 2005 voor een half jaar naar het Keniaanse dorpje Namelok. Tijdens hun vrijwilligerswerk zagen zij dat er dringend behoefte was aan waterputten met pompen voor schoon water. Om zich hier verder voor in te zetten richtte zij in 2005 Stichting Namelok op. De afgelopen jaren heeft de stichting heel wat projecten gerealiseerd. Het repareren van een waterram in het dorpje. Begeleiding bij en realisatie van zo’n 125 waterputten in Namelok en omgeving. Realiseren van drie pijpleidingen in verschillende gebieden. Het plaatsen van 13 touwpompen, 20 brandstofpompen, 43 handpompen, 26 elektrische pompen, 11 solar pompen in waterputten en 20 future solarpompen bij waterdammen.

Tijdens dit verblijf zullen Inge en Ferdi onderhoud plegen aan geplaatste pompen. Op verzoek van Rotary Club Doorn gaan ze in de grootste sloppenwijk van Nairobi kijken bij een dansschool, of ze daar iets kunnen betekenen in de aanvoer van water. In de buurt van Kisumu op een basis- middelbare school plaatsen ze een solar waterpomp op een bestaande waterput. Zo’n drieduizend mensen worden hierdoor van schoon drinkwater voorzien. Op deze plek is geen elektriciteit aanwezig, en zullen eerst zonnepanelen geplaatst moeten worden. Daarnaast worden in de omgeving van Nanyuki vijf solarpompen geplaatst. De totale kosten voor deze projecten zijn begroot op 15.000 euro.

“We werken hierbij nauw samen met Peter Gichuki, woonachtig in Nanyuki en betrokken bij diverse kleinschalige irrigatie projecten. Aanvragen worden bij hem ingediend en tijdens ons verblijf bekijken we samen met hem of de aanvragen worden gehonoreerd. Een voorwaarde is dat de mensen zelf een waterput of -dam hebben gerealiseerd, met voldoende watervolume. Dit zorgt voor zelfverantwoording bij het project. De dankbaarheid is groot na het plaatsen van een waterpomp! Dat motiveert ons hiermee door te gaan.”

Meer informatie op www.namelok.nl.