Vanaf deze week kunnen inwoners die dat willen hun aangevraagde paspoort of identiteitsbewijs thuis bezorgd krijgen. Dat bespaart hen een (extra) gang naar het gemeentehuis. De gemeente Land van Cuijk zet hiermee een stap in verbetering van haar dienstverlening.

Eén keer naar gemeentehuis

Voor een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart moet een inwoner twee keer naar het gemeentehuis. Een eerste keer om het document aan te vragen en de tweede keer om het op te halen. Die tweede stap hoeft vanaf nu niet meer gezet te worden. Als een inwoner dat wil, wordt het aangevraagde document thuisbezorgd. “Thuisbezorging” hoeft overigens niet letterlijk te worden opgevat. Het betekent ook bezorging op ieder willekeurig ander adres in Nederland, bijvoorbeeld een werkadres of een vakantieadres. Uitgezonderd zijn de Waddeneilanden. Thuisbezorging kan van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 8.00 en 18.00 uur. Deze thuisbezorging is gratis.

Hoe werkt het?

Een inwoner maakt een afspraak via www.landvancuijk.nl voor een aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart. Bij de aanvraag – aan de balie – wordt aangegeven dat het document thuisbezorgd mag worden. De baliemedewerker bekijkt of dat mogelijk is. Er zijn namelijk enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld:

  • Bij een spoedaanvraag. Thuisbezorgen duurt namelijk altijd enkele dagen langer omdat bezorging van het document via een bezorgdienst verloopt.
  • Als in het oude paspoort nog een geldig visum zit.
  • Bij de aanvraag van een vreemdelingen- of een vluchtelingenpaspoort.

Bekijk de hele procedure op https://www.gemeentelandvancuijk.nl/paspoort.

Thuisbezorger

Voor de thuisbezorging heeft de gemeente Land van Cuijk AMP Groep uit Houten in de arm genomen. De AMP Groep is onder andere gespecialiseerd in het identificeren van personen en in het bezorgen van vertrouwelijke documenten zoals contracten en reisdocumenten.

Rijbewijzen

Een volgende stap is de mogelijkheid om ook rijbewijzen thuisbezorgd te krijgen. Om technische redenen kan dit nu nog niet. De gemeente land van Cuijk denkt deze service echter binnen nu en enkele weken aan te kunnen bieden.