De gemeente Druten heeft voorgenomen de opdracht voor het bouwen van het nieuwe sportcomplex De Gelenberg aan Van der Horst aannemers te Mill gegund. Ze zijn verantwoordelijk voor het gehele traject van dit nieuwe sportcomplex: van ontwerp tot en met realisatie.

Het nieuwe sportcomplex bestaat uit een zwembad, sporthal, gym- en turnzaal en een horecagelegenheid met multifunctionele ruimte en gaat 13,9 miljoen euro kosten. Daarbij komt nog een nieuwe, veilige toegangsweg met vrij liggend fietspad en voldoende parkeerplaatsen. De planning is dat de bouw september 2022 start en het nieuwe complex januari 2024 opengaat.

Transparant en uitnodigend

Ted van Schijndel, commercieel directeur bij van der Horst aannemers zegt daarover: “Wij hebben veel ervaring in Design & Build trajecten en met name sportcomplexen. We zijn dan ook zeer verheugd dat na een intensief voortraject, ons team deze mooie opdracht werd gegund. Samen met een heel team, waaronder NOAHH | Network Oriented Architecture en Van Dorp installaties hebben we een uiterst functioneel, duurzaam en landschappelijk passend ontwerp gepresenteerd. Transparantie en doorzicht spelen een belangrijke rol in het ontwerp. Lange zichtlijnen door het hele complex lopen van binnen naar buiten. We hebben veel aandacht besteed aan een duidelijke zonering, zodat het direct duidelijk is waar je moet zijn. Je komt binnen in de centrale ontvangstruimte. Links ga je naar het zwembad en rechts naar de sportzalen. Maar je kunt ook de horeca inlopen om wat te drinken of naar het zwemmen/sporten te kijken.”

Flexibel gebruik

Projectleider planontwikkeling Gerben Elzer: “Het nieuwe sportcomplex is een gebouw voor diverse sportverenigingen, onderwijsinstellingen en de inwoners van de gemeente Druten. Tijdens het ontwerpproces hebben we ons dan ook zoveel mogelijk verplaatst in de rol van deze gebruikers en de mogelijkheden tot flexibel gebruik van het sportcomplex. Zo kunnen bijvoorbeeld diverse functies gezamenlijk maar ook onafhankelijk van elkaar worden gebruikt, wat tevens de exploitatiemogelijkheden voor de gemeente vergroot. “

Zwembad

“Het zwembad bestaat uit een wedstrijdbad, een doelgroepenbad en een peuterbad”, vervolgt van Schijndel. Het wedstrijdbad en het doelgroepenbad bevinden zich in één ruimte. Ze kunnen gescheiden worden door een neerlaatbare wand. We hebben gekozen voor diverse recreatieve elementen zodat er voor alle doelgroepen genoeg te doen is en te ontdekken valt. Denk hierbij aan een glijbaan, een fun-brella (spuitelement), een Spray Tunnel, een whirlpool en stapstenen.”

Sporthal & gym- en turnzaal

Van Schijndel: “De grote sporthal is te verdelen in drie gelijke zaaldelen. Alle zaaldelen hebben toegang tot de toestellenberging, onafhankelijk van de stand van de flexibele zaalscheiding. Naast de sportzalen is er ook een gym- en turnzaal voorzien. Deze heeft een eigen ingang. Deze is achter de sportzalen geplaatst.”