Foto: Elly Meijnders

Door Elly Meijnders - Voor de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid heb ik gesprekken met mensen onder het motto “Oog voor elkaar”. Zo had ik bij Annie en Theo Verschuren in Mill een gesprek bij hen thuis. Zodra ik binnen ben hebben wij het over het smartlappenkoor “De Straetlappen”.

Want daar ken ik jullie van, Annie en Theo...

Theo straalt: “Van het zingen bij de Straetlappen ja, Elly. Ik ben zelfs de oprichter van dat Smartlappenkoor. Hoe dat is gegaan? Nou, wij hadden van de school het 40jarig bestaan te vieren. Op de laatste dag van het schooljaar kregen wij bij een borreltje allerlei ideeën voor die viering. En wij zeiden: laten we met z’n allen gaan zingen, dus met docenten en vrijwillige ouders. Was een groot succes, we hebben drie avonden gezongen. Een leerkracht als dirigent en ouders met accordeon en gitaar”.

“Dat was zeker een groot succes”, knikt Annie.

“Maar”, zegt Theo, “na een paar maanden zonder zingen, wilden we toch verder. We zijn met 17 man gestart. Wij zijn bij Rooijakkers in de wasserette begonnen, niet Annie? Daar groeiden we uit, er was te weinig plek. Toen bij Fitland verder. Nu zingen wij, als het tenminste weer kan vanwege Corona, in de Wester, dat is meer betaalbaar. Ja, op woensdagavond. Als alles goed gaat beginnen we over een maand weer. Wij hebben nu 63 leden en José Lemmers is onze dirigente”, besluit Theo.

En jij breit voor Gambia en Roemenië, Annie?

Annie lacht naar mij: “Dat klopt, nu thuis en anders in de Wester. Wij hebben bij Meulepas een film gezien, waarbij de kindjes de kleertjes dragen en met de knikkerzakjes speelden. En de knuffeldoekjes gebruikten, heel mooi om te zien”.

En jullie waren in december 50 jaar getrouwd?

Theo kijkt bedroefd: “Op 22 december, ja. Ik had er zo erg naar toe geleefd. In september was ik er al voor bezig. Maar ja, Corona hé. Het café waar we het wilden vieren moest dicht. We hebben thuis twee lange tafels neergezet, zouden dan maar lekker thuis eten. Toen kregen wij Corona, onze zoon kreeg Corona, de kleindochter de waterpokken. Onze familie is geweldig geweest. Hebben het buiten prachtig versierd, een liedje ingestudeerd en voor ons gezongen”.

Annie: “Wij hebben 9 boeketten en 90 felicitaties gekregen, ook van de koorleden. Wij hebben allebei even gehuild toen de bloemist met armen vol bloemen aan kwam. En ik moest een kaartje voorlezen, maar dat kon ik echt niet”.

Theo: “Maar we laten ons niet teneer slaan, als het weer kan komen we toch nog even bij elkaar in het Lagerhuis. Wij zijn 72 en 74 geworden, wie weet hoe lang het nog kan. En wij hebben een grote familie, wij zijn beiden de 10e van de 12 uit een gezin”, glundert Theo.

Hebben jullie hobby’s?

Annie: “Ik doe handwerken en kaarten maken. Theo heeft zijn vogels en doet timmerwerk bij het Senioren Hobby Centrum. Weet je Elly, navenant wij niet veel kunnen, vliegen de dagen toch voorbij”.