Stef Coenen (links) en Joep Baltussen bij de watermolen in Oploo.

LAND VAN CUIJK - Onlangs waren er twee vacatures in het bestuur van de Historische Kring Land van Cuijk. De twee vrienden Joep Baltussen(21) uit Sint Anthonis en Stef Coenen (22) uit Oeffelt besloten samen om er in te stappen.

Door Jos Janssen

“We waren al lid en we hebben beide interesse in geschiedenis en wel in het bijzonder in onze directe omgeving Land van Cuijk. De Historische Kring Land van Cuijk is een overkoepelende vereniging. We hebben geen uitgebreid archief of een eigen home. Maar houden lezingen, excursies. Iedereen kan lid worden en krijgt per kwartaal ons blad Merlet thuis.”
Stef studeert nu geschiedenis in Nijmegen en Joep heeft al vanaf zijn middelbare school veel interesse. “Naast mijn studie planologie heb ik geschiedenis als grote hobby. Toen we instapten zeiden we gekscherend tegen elkaar we gaan voor 2G: geschiedenis en gezelligheid.”

Ze hebben samen ook doelen gesteld als bestuursleden: “De Historische Kring bestaat in 2027 50 jaar. We hebben wat nieuwe ideeën en hebben ons woord al bij de daad gevoerd met onder andere een facebookpagina. We zijn langs veel leden gegaan en hebben uit hun opmerkingen een visiestuk opgesteld waar we aan gaan werken. Geschiedenis is voor iedereen, jong en oud. We gaan ook ons kwartaalblad wat meer body geven. Als corona het toelaat gaan we in gesprek met veel instellingen die iets met cultuurhistorie hebben in het Land van Cuijk. De persoonlijke benadering werkt toch het beste. Bijvoorbeeld het Oorlogsmuseum, het Graafs museum maar ook kleinere initiatieven als heemkundeverenigingen of verzamelaars die iets met historie hebben. Zo komen we tot een overzicht wat er allemaal in het Land van Cuijk is. We willen daarna de verbinding, de samenwerking oppakken. Een agenda met activiteiten is ook een van onze speerpunten. ”

Het bestuur van de Historische Kring zoekt nog meer bestuursleden: “Onze voorzitter Pierre Arts gaat volgend jaar stoppen. Daarom is versterking beslist zeer welkom. Met historie van je directe omgeving bezig zijn is geweldig. We krijgen nu vragen binnen van mensen buiten Cuijk over wat er te zien is aan historie in het Land van Cuijk. Wij verwijzen ze dan door naar verschillende leuke plekken in het Land van Cuijk. Maar ook komen er wel eens oude foto’s binnen die we dan doorsturen naar bijvoorbeeld het Cuijks Archief.”

De twee enthousiaste nieuwe bestuursleden zijn met een frisse start begonnen en hopen zo de Historische Kring Land van Cuijk onder een breed publiek bekend te maken.

Mocht er interesse zijn voor een bestuursfunctie neem dan contact op met voorzitter Pierre Arts email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie over de vereniging zelf kijk op www.historischekringlandvancuijk.nl.