De aanstelling van Peter Groenen tot Honorair Consul was al eerder goedgekeurd door de Koning en de Zwitserse Autoriteiten. Op vrijdag 4 februari werd hij officieel ingezworen door de ambassadeur in Zwitserland, Hedda Samson.

Peter Groenen woonde zo’n 8 jaar in Mill. Op 4 februari is hij officieel beëdigd als Honorair Consul in Bazel, Zwitserland. In Het 12uurtje bij Omroep Land van Cuijk belde Corné Kremers onlangs met Peter.

Peter kwam in 1974 in Mill te wonen, toen zijn moeder Nellie trouwde met Harrie van Hout. In 1982 vertrok hij voor zijn studie en ging hij later aan de slag bij het bedrijf Organon als wetenschappelijk onderzoeker. “Alweer elf jaar geleden kondigde MSD aan dat ze de onderzoeksafdeling van het voormalige Organon in Oss zouden sluiten, de plek waar ik op dat moment werkte,” vertelt Peter Groenen. “Dan ga je rondkijken en zo kwam ik in Bazel terecht. Op het moment is dat één van de belangrijkste plaatsen in Europa waar de grootste biofarmaceutische bedrijven geconcentreerd zijn.” Hier doet Peter onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Sinds 4 februari is Peter nu ook officieel tot Honorair Consul benoemd. “Dit is een erefunctie. Omdat ik hier al ruim tien jaar woon en vrij actief ben buiten mijn werk om, heb ik een uitgebreid netwerk opgebouwd. Zo kwam ik ook met de ambassade in contact. Naast dat zij verantwoordelijk zijn voor consulaire activiteiten, zoals paspoorten, zorgen zij ook voor diplomatieke en economische betrekkingen tussen landen. In die hoedanigheid ben ik benaderd om Honorair Consul te worden.”

Als Honorair Consul is Peter niet alleen betrokken bij handelsbetrekkingen, maar heeft hij ook een formele taak. “Als Consul moet je ook mensen kunnen helpen die hier in de regio wonen. Ik doe niets met paspoorten, maar ik zorg er wel voor dat mensen de weg vinden zoals bijvoorbeeld in deze coronatijd met reisbeperkingen.” Er wonen in Bazel veel Nederlanders, voornamelijk door de grotere farmaceutische bedrijven die er gevestigd zijn. “Nederlanders staan bekend om de goede opleidingen en zij maken daardoor vaak de overstap naar Zwitserland. Omdat ik via mijn netwerk mensen met elkaar in contact kan brengen en de ambassade kan ondersteunen, vroeg men mij om Consul te worden.”

Dit interview is in zijn geheel te beluisteren via de podcast van Het 12uurtje via diverse podcastproviders en op www.het12uurtje.nl.