Foto: Cockie Kremers

Later deze maand vertrekt ballonvaarder Paschal Noor uit Grave met crew-lid Ad Heijs uit Mill naar Saudi-Arabië om er deel te nemen aan een ballonnenfestival. “Twee jaar geleden zijn we daar ook geweest,” vertelt Paschal Noor. “Vorig jaar ging het door corona niet door, maar voor dit jaar hebben we weer een uitnodiging om te komen. Het is een Nederlands bedrijf die het evenement organiseert op verzoek van de autoriteiten daar. Men wil in Saudi-Arabië het toerisme bevorderen en daarom organiseren ze extra evenementen, zoals dit grote ballonnenfestival.”

Vanuit de hele wereld reizen ballonvaarders met hun ballon naar Saudi-Arabië. “De vorige keer ging de ballon met de boot, maar dit jaar gaan deze ook met het vliegtuig. Afgelopen zaterdag heb ik de ballon weggebracht en die komt dan over een paar weken weer terug. Zelf vliegen we volgende week en blijven dan twee weken daar.” Het is overigens niet de Visit Land van Cuijk ballon die mee naar het festival gaat. “Het is een wat kleinere ballon voor 2 personen, ook omdat ik er niet met extra passagiers ga varen. Ook wil men er liever geen reclame op.” Gezien de temperatuur in Saudi-Arabië zal men er alleen in de ochtend varen. Later op de dag is het er te warm.

Vanaf eind maart zal Paschal ook in Nederland weer gaan varen, dan wel vaak met de Visit Land van Cuijk ballon. Ook vanuit het Aldendrielpark in Mill kiest hij dan vaak het luchtruim. Belangstelling om een vaart te maken? Zie www.ballonvaren-grave.nl of www.beleefhetinmill.nl.

Meer weten over het ballonvaren in Saudi-Arabië?

Paschal zal via diverse social media kanalen regelmatig foto’s en filmpjes delen.