De afgelopen twee jaar heeft het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt voor ongelooflijk veel ellende gezorgd. Bijna 6 miljoen doden wereldwijd, sterk toegenomen racisme tegenover Aziatische mensen, een forse toename van (geestelijke) gezondheidsproblemen, leerachterstanden door gesloten scholen en ga zo maar door. De economische schade is ook niet mals aangezien veel bedrijven (bijna) failliet gingen en de horeca lang op zijn gat lag. Het is dan ook niet te verteren dat na al deze ellende een stel woeste vrachtwagenchauffeurs het centrum van de Canadese hoofdstad blokkeerden. De afgelopen drie weken konden veel door corona getroffen bedrijven in Ottawa niet open vanwege deze blokkade, wat heeft geleid tot aanzienlijke financiële verliezen voor deze lokale ondernemingen. Het is dus ook precies om deze reden dat de Canadese autoriteiten overgingen tot het beëindigen van dit “vrijheidsprotest”. Protesteren moet altijd kunnen in een gezonde democratie, maar niet ten koste van de vrijheid van een ander. En al helemaal niet ten koste van ondernemers die al zwaar geleden hebben onder de coronacrisis.

Er zijn echter mensen die deze Canadese “vrijheidsstrijders” kanjers noemen. Op 20 februari jongstleden las ik in deze krant de column van Tilly Gerritsma en ik vernam nogal wat verkeerde aannames. Dat onze vrijheid de afgelopen twee jaar onder druk stond is een feit, maar je moet wel alles in de context plaatsen. En nee, ik heb niet makkelijk praten, ik heb mijn familie amper gezien in de afgelopen twee jaar door onder andere internationale reisbeperkingen. Gelukkig verdwijnen langzaam maar zeker de coronamaatregelen maar Tilly heeft haar hoop gevestigd op de heer Reiner Fuellmich. Deze Duitse aanklager plaatst de wereldwijde coronamaatregelen in hetzelfde licht als de Duitse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog. Hij is een kansloos mega-proces aan het voorbereiden, het “proces van Neurenberg 2.0”, tegen mensen als Jaap van Dissel van het RIVM en zijn Duitse evenknie, de heer Christian Drosten. Hij verwijt deze heren met “hun” vaccins een duister doel na te streven, namelijk genocide plegen op de wereldbevolking. De heer Fuellmich vraagt zijn volgers om veel geld te doneren zodat hij zijn proces kan bekostigen. Zou deze aanklager echt geloven dat de coronavaccins worden ingezet om de bevolking te “controleren”? Het is in ieder geval een zeer slim verdienmodel want hij is de miljoenen inmiddels al aan het binnen harken. Zijn steeds extremere uitingen zijn goed voor de aandacht en polarisatie, en dus voor de business. Hoe woester de volger, hoe makkelijker het is om geld van hem of haar te innen.

Zijn aanhang roept vaak geen vertrouwen meer te hebben in de “mainstream media”, zeg maar de NOS, Telegraaf, RTL, de Volkskrant etc. Ze staan zeer kritisch tegenover deze nieuwsbronnen. Dat vind ik dan eindelijk wel een heel goed iets, zorg dat je altijd kritisch bent. Maar ben dan wel consistent en kijk ook heel kritisch naar het verhaal van de heer Fuellmich. Waarom zou je alles wat hij roept op YouTube en schrijft op zijn kanalen als zoete koek slikken? Maar vervolgens wel uiterst kritisch het 8-uur journaal gaan bekijken?

Wetenschappers worden opgeleid om alles kritisch te bekijken, maar dan ook echt alles. In de wetenschapswereld publiceer je onderzoeksresultaten in internationale vakbladen (Nature, Science, Plos One, om er maar enkelen te noemen). Sommige vakbladen zijn gerenommeerd en worden geroemd vanwege de baanbrekende resultaten die ze publiceren (Nature en Science), terwijl andere professionele tijdschriften lager aangeschreven staan vanwege minder revolutionaire onderzoeken (Plos One). Het gevaar is dat men artikelen in Nature en Science, zonder blikken of blozen, als uitstekend bestempelt en vervolgens een onderzoek in Plos One als van mindere kwaliteit. Universiteiten trainen je dan ook om hier doorheen te prikken, om ieder onderzoeksartikel afzonderlijk te beoordelen, en dat is erg lastig. Ik vraag me dan ook altijd af hoe mensen “hun eigen onderzoek doen” nadat ze iets niet vertrouwen op de NOS of in de Telegraaf. Welke onderzoeksmethoden pas je toe? Hoe toets je de resultaten of dingen die je leest? Welke foutenmarges gebruik je? Pas je dezelfde methoden toe voor artikelen in de Telegraaf en een YouTube filmpje van Reiner Fuellmich of Thierry Baudet?

Ik ben het helemaal met Tilly eens dat we zelf kunnen nadenken en ons gezonde verstand moeten gebruiken. Beide benen op de grond! Als de coronavaccins echt gebruikt worden voor genocide waarom werden ze dan eerst ingezet in de rijke landen en is Afrika nog steeds aan het bedelen voor iedere spuit?

Tom de Man