Foto: Marga Nuijs

Beugen- Maasziekenhuis Pantein heeft dankzij een donatie van de Vrienden van het Maasziekenhuis een BeleefTV/tafel voor oudere patiënten aan kunnen schaffen. Een aanwinst voor het ziekenhuis die dankzij velerlei mogelijkheden patiënten activeert, stimuleert en een zinvolle dagbesteding biedt.

Door Wanda Laarakkers

Voor een goed herstel is het belangrijk dat patiënten zo min mogelijk in bed liggen. Huiskamer het Anker is voor patiënten in het Maasziekenhuis dan een fijne, huiselijke en gezellige plek om naar toe te gaan. In het Anker is de mogelijkheid spelletjes te doen, een praatje te maken, of gewoon even in een andere omgeving te zijn. De Vrienden van het Maasziekenhuis hebben al meerdere financiële bijdragen geleverd om een huiselijke sfeer te creëren in deze huiskamer. Denk aan planten, schilderijen, spellen, een bluetooth box en gordijnen. Maar onlangs hebben zij met de BeleefTV/tafel werkelijk een pronkstuk geschonken.

Senioren prikkelen

De medewerkers maatschappelijke zorg van het Maasziekenhuis kwamen op het idee een BeleefTV aan te schaffen voor geriatrische patiënten die een week ter observatie worden opgenomen. Er werd een BeleefTV op proef geplaatst, die heel goed beviel. Jolanda Cornelissen en Evelien Huijgen, medewerkers Maatschappelijke Zorg: “We hebben de BeleefTV een maand uitgeprobeerd om te kijken of deze tafel iets toe zou voegen aan wat we al hebben aan mogelijkheden. Dit bleek zo te zijn. De TV heeft velerlei mogelijkheden zoals het spelen van stimulerende spelletjes. Hierbij oefen je met het afmaken van spreekwoorden, geheugenspelletjes, luisteren van muziek of het ophalen van herinneringen met beeld en filmpjes. De TV kan ook als een tafel worden gebruikt worden en zowel individueel als in een groep. Omdat er wielen onder zitten is deze ook te verplaatsen naar een patiëntenkamer.” De medewerkers Maatschappelijke Zorg zetten de tv ook in voor andere kwetsbare ouderen, bijvoorbeeld patiënten met een gebroken heup, die risico lopen op verwardheid óf ouderen die na behandeling in afwachting zijn van een plek in een zorgcentrum of wachten op een revalidatieplek.

Helpt bij gesprekken

Evelien en Jolanda zijn enthousiast over de nieuwe aanwinst. “Een heel mooi geschenk van de Vrienden van het Maasziekenhuis. Voor ouderen biedt dit veel herkenning en aanknopingspunten voor een gesprek. We helpen mensen verbinding te maken met hun omgeving, zodat ze aansluiting vinden bij anderen. Per patiënt bekijken we waar hun interesse ligt en spelen daar op in. Laatst was er een man die eerst niet zo spraakzaam was, maar honderduit vertelde toen er gereedschap van vroeger in beeld kwam. Of de man met een spraakgebrek, waarmee we via een puzzel contact konden krijgen. Dat is mooi om te zien en een waardevolle aanvulling op ons werk.”

De Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis zet zich belangeloos in voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller, en aantrekkelijker Maasziekenhuis.

Wilt u Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis steunen? Kijk op www.vvhm.nl/doneren.