Op 1 juni 1945 verscheen er in de Udensche Courant een artikel, waarin werd aangekondigd dat het een goed idee zou zijn om in het oosten van Noord Brabant een Mariakapel te stichten, immers in West Brabant (Moerdijk) stond al zo’n kapel. Er waren een aantal mensen die achter deze gedachte gingen staan en een comité vormden om te komen tot oprichting. In dat comité namen zitting:

  • De blinde frater Rudolf (M. van Domburg) (Grave)
  • Piet Pennings (Grave)
  • A. van Heijnsbergen (Grave)
  • G. van Hout (Langenboom)

Zij slaagden erin voldoende geld bij elkaar te sprokkelen en er kon worden begonnen met de bouw. Op 15 mei 1947 werd de kapel ingezegend.

15 mei van dit jaar bestaat dus de kapel precies 75 jaar. Reden waarom ondergetekende (zoon van) het initiatief heeft genomen om die dag een herdenking te organiseren.

Een van de dingen die op die dag gaan gebeuren is het onthullen van een plaquette, met daarop de namen van de initiatiefnemers. Het is de bedoeling dat die dag ook de oprichters herdacht worden en een korte beschrijving van hun bijdrage zal worden gegeven.

We hebben van de frater en de HH. Pennings en van Heijnsbergen, gegevens en een foto kunnen achterhalen. Helaas van de heer van Hout nog niet. Het is zeer belangrijk meer van hem te weten. Ik heb al contact gehad met de heemkundekring van Langeboom, maar deze kunnen me niet verder helpen.

Vandaar dat ik hierbij een oproep doe aan alle lezers van de Neije Krant.

Wie kan mij iets meer vertellen over die heer G. van Hout? Hij was destijds woonachtig op F 27 in Langenboom. Een foto van deze man zou meer dan welkom zijn.

Uw reacties graag aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U mag ook bellen 06-14705519.

Frans Pennings