Op dit moment verblijven 121 Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties van het Land van Cuijk. De opvang verloopt naar omstandigheden goed, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers. De komende maand loopt het aantal te verwachten Oekraïense vluchtelingen op van 137 naar een totaal van 274. De voorbereidingen lopen op schema.

Gemeentelijke opvanglocaties

In Europarcs in Linden verblijven nu 110 Oekraïense vluchtelingen. Een kleinere locatie aan de Grotestraat in Vierlingsbeek vangt 11 mensen op. De opvang verloopt naar omstandigheden goed. Veel inwoners hebben zich bij de opvanglocaties als vrijwilliger gemeld en helpen ieder een Oekraïens gezin. Nieuwe locaties binnen het Land van Cuijk worden opgestart om het voorlopige totaal van 274 Oekraïense vluchtelingen opvang te kunnen bieden. Deze locaties worden in overleg met de beheerders zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.

Opvang door particulieren

Er wordt zoveel mogelijk in kaart gebracht waar opvang door particulieren plaatsvindt. De opvang door particulieren is hartverwarmend, maar we benadrukken dat het onbekend is hoe lang dit zal duren. Ook kan het zijn dat een vluchteling (speciale) zorg nodig heeft. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan tien aandachtspunten voor particulieren die overwegen om mensen uit Oekraïne in huis te nemen (takecarebnb.org).

Inschrijven Basisregistratie Personen

We vragen particulieren die opvang bieden om de Oekraïners erop te wijzen om zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen, wat noodzakelijk is om voor de toelage op het leefgeld in aanmerking te komen.

Onderwijs

Door inschrijving in de Basisregistratie is bekend aan welke kinderen onderwijs geboden moet worden. Ook worden jonge kinderen hierdoor automatisch opgeroepen voor het consultatiebureau. Voor onderwijs wordt in eerste instantie gekeken naar samengestelde Oekraïneklassen, aansluitend op de ervaring die er in het Land van Cuijk al is met internationale schakelklassen. Zoals het er nu naar uitziet, gaan de eerste kinderen op 29 maart naar school.