Vanaf 7 april staat er iets bijzonders te gebeuren in Langenboom: onze eigen burgers met dementie in beeld bij de Wis.

De werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap van de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert heeft in 2019 een boekje uitgegeven met de titel “1 van ons”. Hierin staan prachtige portretten van mensen met de ziekte dementie, informatie over de ziekte, tips hoe er mee om te gaan en een paar mooie gedichten. Rens Hubers, hobby-fotograaf en inwoner van Mill, heeft in de zomer van 2019 deze burgers met de ziekte dementie uit onze eigen omgeving, vereeuwigt op een foto. Hun foto, symbool voor de ziekte die hun leven en dat van hun omgeving is gaan beheersen en waar wij allemaal mee om moeten (leren) gaan. Myllesweerd was in 2019 ‘gastheer’ voor de expositie. Door corona heeft het exposeren stilgelegen maar is afgelopen herfst weer opgepakt in Wilbertoord, daarna in St. Hubert en op 7 april om 14.30 uur wordt de expositie geopend in de Wis in Langenboom.

Onze eigen burgers in beeld

Tijdens de expositie in de Wis wordt er bijzondere aandacht gevraagd voor onze eigen dorpsgenoten met dementie. Mensen zoals u en ik die getroffen worden door deze ziekte. Mensen die de aandacht blijven vragen omdat hun leven niet ophoudt. Mensen die onderdeel blijven van onze maatschappij, lid willen blijven van onze vereniging en die wij ontmoeten in de supermarkt. Mensen die zoekende zijn naar her- en erkenning, naar een ondersteunende hand of meebewegende hulp.

Bijzondere ontmoetingen

Rens Hubers, werd in de zomer van 2019 tijdens het fotograferen toegelaten in de persoonlijke wereld van 11 burgers met de ziekte dementie, uit de dorpen van onze voormalige gemeente. Daarbij mocht hij hun openheid en kwetsbaarheid ervaren. “Het waren heel plezierige en ontspannen ontmoetingen. Vaak met een of meerdere van hun dierbaren, mantelzorgers, ervaringsdeskundigen die hun ondersteunen. Beelden van gewone unieke mensen, zoals iedere burger in onze mooie gemeenschap. Mensen die in hun dagelijks leven liefdevol omringd worden door mensen die er voor hen zijn, elke dag weer”, aldus Rens.

Het eindresultaat mag er wezen. Herman Peters, collega hobby-fotograaf, heeft geheel belangeloos alle geselecteerde foto’s voor deze expositie ingelijst.

In de tussenliggende periode hebben de meeste mensen die toen op de foto gezet zijn, en hun medewerking hebben verleend, het leven los moeten laten. In goed overleg is toen met hun en de familie besproken om ook na dit afscheid hun portretten te mogen gebruiken om aandacht te vragen voor deze ziekte. Daar is de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap hun zeer dankbaar voor. Samen met de omgeving van deze burgers werken wij aan een maatschappij waarin de mens met dementie er mag zijn als onderdeel van het dagelijks leven. LZC, Langenboomse Zorg Centraal, met hun ontmoetingspunt in de Wis, is erg betrokken en draagt de senioren van Langenboom een warm hart toe. Zij nodigen iedereen dan ook van harte uit om bij de opening aanwezig te zijn of op een later moment de expositie te komen bewonderen.

De expositie is dagelijks te bezoeken tijdens de openingstijden van de Wis.

‘Dementie vriendelijke gemeenschap, voormalige gemeente Mill en Sint-Hubert’

De expositie is een initiatief van de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap. In onze gastvrije dorpen worden de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor onze medeburgers met de ziekte dementie en hun directe omgeving. Wij streven naar positieve beeldvorming en acceptatie van deze medeburgers in de hele gemeente Land van Cuijk. Na de expositie in Langenboom gaan we verder met exposeren in de hele gemeente Land van Cuijk waaronder Sint Anthonis en Boxmeer. De expositie daar wordt aangevuld met foto's van mensen met de ziekte dementie uit de eigen dorpen. Wij streven naar positieve beeldvorming en acceptatie van deze medeburgers

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..