Foto: Cockie Kremers

Op 1 januari 2022 ging de nieuwe gemeente Land van Cuijk van start. In deze nieuwe gemeente zijn 6 van de 37 gemeenteraadsleden afkomstig uit de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert. En hoewel zij zich uiteraard gaan inzetten voor alle 33 kernen, hebben zij speciaal oog en oor voor de kernen Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord. Zij roepen inwoners uit deze kernen dan ook op contact met hen op te nemen als zij iets voor u kunnen doen, wanneer u problemen ondervindt of vragen hebt rond politieke zaken in of over de gemeente Land van Cuijk.

Met de 6 raadsleden keken we als Neije Krant terug op de eerste 3 maanden: “We moesten flink aan de bak,” vertelt Monique van den Elzen (CDA). “We hebben met 13 zetels een grote fractie en dan moet je elkaar leren kennen en afspreken wie doet wat. Dat heeft wel tijd nodig.” Het feit dat ze vanwege de coronaregels veel en vaak via schermpjes moesten vergaderen, droeg hier niet aan bij.

Wel hadden de leden van het CDA als voordeel dat zij al in 5 gemeenten binnen het Land van Cuijk actief waren en frequent contact hadden. Dat was in eerste instantie niet het geval bij Team Lokaal: een nieuwe partij die bestaat uit 7 losse individuele lokale partijen. Marcel van den Elzen: “We hebben enkele jaren geleden de samenwerking opgezocht en toen kenden we elkaar nog niet. Daar hebben we de laatste jaren hard aan gewerkt. Toen we samen aan het verkiezingsprogramma werkten, leerden we elkaar, maar ook elkaars meningen en standpunten, nog beter kennen. Daar zaten overigens veel overeenkomsten in. We weten wat we aan elkaar hebben.”

Van de 6 raadsleden uit de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert zijn er 2 nieuw als gemeenteraadslid. Eén daarvan is Mariella Bastiaans (Liberaal Land van Cuijk). “Het is heel veel, maar ik heb er beslist nog geen spijt van. Ik moet echt nog de weg vinden. Daar neem ik de tijd voor en die krijg ik ook van de fractie. Ik ben beroepsmatig wel al 20 jaar ambtenaar, maar als raadslid heb je een totaal andere rol. Je moet veel stukken lezen, veel vergaderen, veel voorbereiden en ik moet nog de focus zoeken rond wat ik wel en niet zou moeten lezen en doen.”

Nieuw is de rol van raadslid ook voor Erik van Daal (Team Lokaal). Hij was 8 jaar wethouder, maar nog nooit raadslid. “Als wethouder ben je meer bezig met de inhoud en uitvoering van wat de raad heeft vastgesteld. Als raadslid moet je stukken op een andere manier benaderen en daar moet ik nog aan wennen.” Erik heeft nooit onder stoelen en banken gestoken dat hij graag wethouder was gebleven. “Als dat dan niet het geval blijkt, kun je eruit stappen, maar aangezien ik als nummer 2 op de lijst stond en ook voorkeurstemmen had, ben ik dit toch vol energie gaan doen.” Ook dat je praat over bijvoorbeeld bestemmingsplannen in kernen waar je weinig tot niets van weet, is nieuw. “Onlangs ging het over iets in Vierlingsbeek. Nou, dan pak ik de fiets en ga ik kijken over welke locatie we het hebben.”

De ambtelijke organisatie staat ook nog niet zoals het zou moeten. Hans Vermeulen (CDA): “Veel ambtenaren hebben een nieuwe functie, en veel van die functies zijn door de grootte van de gemeente smaller geworden. Eerst ging men bijvoorbeeld over het gehele buitengebied, over het hele agrarische gebied of over industrie. Nu gaat men maar over een deel van dat vakgebied.” Hans denkt dat ambtenaren meer moeten wennen aan deze nieuwe organisatie dan de raadsleden.

Maarten van Gemert (CDA) is onverwachts ook als raadslid aangeschoven. Hij stond wat lager op de lijst maar door de grote winst van het CDA en het leveren van 3 wethouders was er toch een raadszetel voor hem. Net als Mariella, Monique en Marcel is hij in het dagelijkse leven werkzaam bij een gemeente. Op de vraag of dat voordelen heeft als raadslid, antwoordt hij: “Ik kijk naar de goede dingen in de gemeente Maashorst en naar de goede dingen in het Land van Cuijk. Zowel als raadslid als in mijn werk probeer ik daar de voordelen uit te halen, al is dit soms alleen al goed voor onderling begrip. Want als raad en als ambtelijke organisatie sta je, zoals Hans ook zegt, wel erg ver van elkaar af. Dat is een nadeel.”

Hans vult aan: “Dit was de laatste jaren ook in de gemeente Mill en Sint Hubert al anders dan voorheen. Ik heb eerst 12 jaar in de raad gezeten en daarna 12 jaar niet. Sinds 2018 zat ik weer in de raad en toen merkte ik veel verschil. Eerst liep je even naar de ambtenaar die je moest hebben als je vragen had. Later liep dit alles via de afdelingshoofden en nu moet alles via de griffier. Dat begrijp ik wel, maar het wordt er wel afstandelijker van.”

Ook al komen de 6 raadsleden uit 3 verschillende politieke partijen, men zoekt wel de onderlinge verbinding op. Monique: “We zoeken elkaar wel op zoals we nu hier ook zitten om voor inwoners iets te kunnen betekenen.” Dat ‘iets willen betekenen’ overstijgt de politieke belangen. “Wij hebben ook afgesproken dat we alle signalen die we vanuit de inwoners krijgen direct oppakken en rechtstreeks bij de directeur dienstverlening neerleggen. Wij krijgen dan snel een reactie en koppelen dat dan ook terug naar de betreffende inwoner.” Over eventuele politieke zaken en de samenwerking daarin, moet men nog de balans zoeken. Dat soort zaken spelen op dit moment nog niet.

De volgende verkiezingen worden in maart 2026 gehouden. Op de vraag wanneer men tevreden terug kan kijken op deze periode is men vrij unaniem. Erik: “Als ook de 25% van de inwoners die bij de volksraadpleging niet kozen voor 1 gemeente Land van Cuijk toch zeggen: “Dat samengaan was nog niet zo verkeerd”.”

De raadsleden kunt u telefonisch of per mail bereiken:

  • Mariëlla Bastiaans: 06-40433949; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Erik van Daal: 06-13477474; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Marcel van den Elzen: 06-53352119; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Moniek van den Elzen: 06-20971403; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Maarten van Gemert: 06-12915879, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Hans Vermeulen: 06-12593371; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.