In Nederland werken miljoenen mensen op onregelmatige tijden. Met onder andere ViaSana in Mill, twee ziekenhuizen in de buurt, genoeg horeca en een beveiligingsbedrijf, zal ook in onze dorpen een aanzienlijk deel van de mensen in shifts werken.

Ook ik, Anniek, werk nu al zo'n 15 jaar in wisselende diensten. Eerst alleen, daarna samen met Lars, mijn man (die zelf ook onregelmatig werkt) en sinds 2016 met kinderen. Wij wonen in de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert. Naast mijn baan als PACU-verpleegkundige in de Sint Maartenskliniek draai ik via een extern bureau diensten voor het spoedinterventieteam van ViaSana.

In de afgelopen jaren liep ik tegen aardig wat vragen en problemen aan die met het werken in diensten te maken hebben: mijn biologische ritme, consequent sporten, sociale contacten onderhouden, hoe zorgen we voor goede kinderopvang, noem het maar op. Ik googelde me suf naar tips voor een goede balans hierin, maar uiteindelijk vond ik de meeste antwoorden zelf door het simpelweg uit te proberen. Toen ik eens in een rustige nachtdienst zat, kwam ik op het idee om zelf een website te maken waarop ik mijn ervaringen en inzichten deel. Uiteraard beschrijf ik hier ook graag mijn positieve ervaringen van ‘the shiftlife’, zoals ik het noem, want deze zijn er ook genoeg!

De website bestaat uit een kijkje in ons dagelijks leven in de vorm van weekblogs. Daarnaast geef ik praktische tips over alles wat te maken heeft met het werken in wisselende diensten.

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst terwijl je flexibele opvang afneemt, is een voorbeeld van iets waar wij tegenaan liepen. Na een paar jaren proberen en wat telefoontjes met de Belastingdienst, hebben wij hier nu een goede werkwijze in te pakken. Ook het behouden van structuur voor onze kinderen is iets wat wij goed in de gaten houden, want ook voor hen is geen één week hetzelfde. Op mijn site lees je wat onze manieren zijn om hiermee om te gaan.

Het voordeel van onregelmatig werken is, dat er tal van mogelijkheden zijn om je tijd juist op een aangename manier te besteden; een lunch op een doordeweekse dag, winkelen op rustige tijdstippen, altijd tijd voor de kapper of de schoonheidsspecialist, vakantie wanneer je wilt, lange weekenden hebben zonder daarvoor vakantiedagen in te hoeven leveren. Met een gezin is het bijvoorbeeld prettig dat je overdag veel bij je kleine kinderen kunt zijn, óf juist tijd hebt om overdag te sporten als ze eenmaal op school zitten.

Mijn conclusie is dat de voordelen zeker opwegen tegen de nadelen. Lars en ik hebben onze modus gevonden. Werk je ook onregelmatig, ben je van plan dit te doen of ben je benieuwd geworden? Kijk dan op www.shiftlifebyanniek.nl of volg me op LinkedIn (Anniek van den Boomen) of Instagram (@shiftlifebyanniek).