Door Elly Meijnders - De Stek opent officieel de deuren op 2e Pinksterdag, 6 juni aan de Hertsweg nr 8 in Mill. Ik had een interview met de eigenaren Janet van Gaal-Reinders en haar echtgenoot Mark van Gaal. Annie en Huub van Gaal, de ouders van Mark en Milan Zuidersma, de zoon van Janet, waren ook van de partij.

Ik vraag Janet naar haar functie: “Wij vangen mensen op met een afstand naar de reguliere arbeidsmarkt, mensen die het moeilijk vinden om weer aan het werk te gaan. Ik begeleid die mensen en Mark doet de administratie van de Stek. Ja, je hebt gelijk Elly, het ligt vrij excentrisch van het centrum van Mill, maar dit is wel het bedrijventerrein Het Spoor en er is hier dus een potentiele arbeidsmarkt. Hier binnen wordt nu hard gewerkt om het pand klaar te krijgen maar dadelijk is hier ook werk. Het is de bedoeling de deelnemers een zinvolle dag vulling te geven, niet de hele dag op Playstation zitten. Van een vogelhuisje maken tot creatieve zaken als schilderen en tekenen. We willen lasapparatuur aanschaffen, gelegenheid bieden om te sporten. Wij hebben al meegemaakt dat zij hun eigen attribuut hier neer komen zetten, dat is gezelliger dan alleen thuis sporten”.

Mark: “Janet en ik hebben beiden een zoon met een beperking. Je kunt wel zeggen dat wij ervaringsdeskundigen zijn met jongens en meiden zonder uitstroommogelijkheid. En met de administratie en de contacten met de instanties moet je een eindeloos geduld hebben. Wij moeten het nu allemaal zelf uitzoeken en hier hebben we ook nog met een nieuwe gemeente Land van Cuijk te doen. En wetten veranderen en de werkwijze van de instanties ook. Ja, dat klopt Elly, daarnaast houd ik me nog bezig met de KI (kunstmatige inseminatie) van varkens, daarvoor ben ik regelmatig de deur uit”.

Janet, je moet je toch voortdurend verplaatsen in de deelnemers? Vind je dat niet moeilijk?

Janet straalt: “Dat vind ik juist heel mooi. En wij houden het klein. Wij hebben nu twee deelnemers en voorlopig heb ik vier lockers geplaatst, kastjes voor hun persoonlijke spullen. Neen, we komen er wel uit. En als iemand ‘s morgens om 9 uur met een verhaal binnen komt, dan ga ik ervoor zitten. We houden het daarom bij een kleine groep, het moet gemoedelijk blijven en ik wil iedereen tijd en aandacht geven”.

Mark wijst nog op de “Bonte Plu Markt” in hun pand op Tweede Pinksterdag: “Wij gaan hier een markt organiseren waar mensen hun spulletjes mogen aanbieden aan het publiek. Wordt kleinschalig en gezellig. De deelnemers mogen een eigen paraplu boven hun kraampje hangen. Je zult zien, dat wordt een rage, heel Mill hangt dadelijk vol met paraplu’s”, lacht Mark.

Milan, de DJ op de Bonte Plu Markt, gaat mee naar buiten voor de foto: “want ik ben fotogeniek”, zegt hij.