16 jaar geleden opende het Senioren Hobby Centrum in Mill de deuren. Onlangs hebben zij het woord ‘Senioren’ uit de naam laten vervallen. Hans van Baal vertelt daarover: “Toen we hiermee begonnen dachten we echt dat er vooral senioren van 65 jaar en ouder zouden komen. Maar vlak nadat we begonnen waren, merkten we dat ook 50 plussers graag gebruik maken van ons centrum. We noemden het toen medioren. Langzaam maar zeker merken we dat ook jongeren geïnteresseerd zijn.” Eerder begon men ook al met het betrekken van de jeugd via het Jeugd Hobby Centrum, maar door nu er geen doelgroep meer aan te verbinden en hobby’s aan te bieden aan alle leeftijdsgroepen, sluit de naam Hobby Centrum Mill beter aan.

Door het hobby-aanbod aan alle leeftijden aan te bieden, veranderen ook de mogelijkheden. Naast de bekende hobby’s start men komend seizoen ook met pop-up-cursussen. Hans: “De formule was eerst dat we 10 maanden actief waren met een bepaalde hobby. Eens per week, eens per 2 weken of eens per maand. Maar er zijn ook mensen die aangeven in een kortere periode een leuke cursus te willen volgen. Daarom gaan we komend seizoen vier hobby’s aanbieden in telkens een blok van 2 maanden.” In die 2 maanden kan men dan een cursus volgen zoals bijvoorbeeld werken met leer. En gezien de reacties voorziet ook dit weer in een behoefte. “Wij mogen zeker niet klagen over zowel cursisten als vrijwilligers die de cursussen geven.”

Onzeker en zorgelijk is wel de huisvesting van het Hobby Centrum. Op dit moment zitten zij aan de Hoogstraat in Mill in een pand wat men huurt van de gemeente. Het huurcontract eindigt echter op 31 december 2023. “Op verzoek van de gemeente Mill en Sint Hubert hebben we een werkgroep geformeerd samen met Myllesweerd, het Hobby Centrum en enkele ambtenaren van de gemeente.” In anderhalf jaar tijd had men een voorstel gemaakt waarbij Myllesweerd een deel van het gemeentehuis erbij zou betrekken, de bibliotheek naar de begane grond zou gaan en het Hobby Centrum op de plek van de bibliotheek in Myllesweerd zou komen. “We waren hier allemaal gelukkig mee. We mochten echter nooit praten over kosten, inkomsten en huurcontracten, want dat was weggelegd voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk.” Helaas zijn ondertussen de betrokken ambtenaren vertrokken of hebben een andere functie en nieuwe ambtenaren en ook collegeleden moesten alle dossiers weer gaan lezen en bestuderen. “Officieel weten we nog van niets, maar we krijgen wel signalen. Zo blij als dat we waren, zo bezorgd zijn we op dit moment.”

Beluister het hele interview met Hans van Baal via De Neije Krant Podcast. Dat kan via diverse podcastproviders en via de rubriek Podcast op www.inmill.nl.