De Helmondse stripmaker Jan Vriends (partner van Ingeborg van der Steijn uit Mill) maakt al 15 jaar de strip ‘Brugpieper Roos Vink’ voor meidenstripblad Tina. Vorig weekend ontving Vriends tijdens de jaarlijkse Stripschapprijzen in Groningen een Stripschappenning voor zijn album ‘Snotneus!’, alweer het vijfde album over Roos van uitgeverij Syndikaat.

Juryrapport

“Ondanks de concurrentie van veel andere media weet de jeugd nog altijd te genieten van een heerlijk stripalbum. Het winnende album kreeg al snel de lachers op de hand van de jeugdige lezers. Kreten als grappig, favoriet, speels en allerleukst vlogen over de tafel bij het lezen van het vijfde deel van Roos Vink.”

“Vooral de originele invalshoek en het authentieke tekenwerk van Jan Vriends zorgen ervoor dat de strapatsen van de brugpieper van het papier afspat”, vertelt het juryrapport.
“In de vijftien jaar dat stripheldin Roos Vink de pagina’s van stripblad Tina onveilig maakt is ze uitgegroeid tot één van de voornaamste Nederlandse jeugdstrips van de laatste tijd. Bij ieder album worden de figuren rondom Roos nog verder uitgekristalliseerd om zo nog meer tot de verbeelding te spreken. Een knap staaltje werk van de geestelijke vader van Roos Vink. De titel ‘Jeugdalbum van het Jaar 2021’ is een prachtige bevestiging.”

De Stripschapprijzen

Het Stripschap is in 1967 opgericht met als doel de waardering te bevorderen voor het Nederlandse beeldverhaal. Sinds 1980 organiseert het Stripschap jaarlijks De Stripdagen, het grootste stripfestival van Nederland en de Stripschapprijs, de belangrijkste prijs die Nederland kent voor stripmakers. Ook worden tijdens de Stripdagen de Stripschappenningen, jaarprijzen in verschillende categorieën, de Bulletje en Boonestaak Schaal en de P. Hans Frankfurtherprijs uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Maaike Hartjes, Gerben Valkema en Gerard Leever (Suus & Sas, red.)

Jeugdalbum van het jaar

Jan Vriends zelf over de prijs:” Het jeugdalbum van het Jaar is uiteindelijk gekozen door meisjes en jongens die hebben deelgenomen aan deze verkiezing en dat is misschien nog wel het allermooiste compliment.”
Naast de strip “Brugpieper Roos Vink” is Jan ook geestelijk vader van stripfiguur “Tina”, volgend jaar tien jaar de titelstrip van tijdschrift Tina. In zijn vrije tijd maakt Vriends het liefste … strips.

Meer info: www.janvriends.nl
Bestel ‘Roos Vink - Snotneus’ bij www.vrijwerkers.shop