Door Elly Meijnders - Onder het motto “Oog voor elkaar” heb ik voor de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid interviews met mensen.

Zo had ik een gesprek met de gezusters Jolanda Verheijen en Corina Nooijen in Dagbesteding De Koffiepot in Wanroy. 

Ik heb begrepen dat jullie binnenkort het vijfjarig bestaan van de Koffiepot vieren? 

Jolanda: “Officieel op 4 september. Wij hebben op 16 september een feestje met onze gasten en vrijwilligers. Binnenkort zetten wij een handtekening voor nog eens vijf jaar”.

Iedere keer dat ik hier kom voel je de harmonie in dit gebouw en bij jullie.

Corina: “Wij zijn niet hetzelfde maar vullen elkaar wel aan. Wij hebben altijd al een goede band met elkaar gehad. En iedereen voelt zich hier ook thuis. De inrichting is ook niet nieuw en gelikt. Toen wij begonnen hebben wij heel veel gekregen. Wat er nu staat is genoeg”, knikt Corina en Jolanda bevestigt dat. 

Ze vult Corina aan: “Het kost ons eigenlijk niet zoveel moeite. De één komt met een idee, de ander vult het aan. En wij krijgen hier een gemêleerd gezelschap. Wij willen maximaal 10 gasten per dag. De jongste is 63 en de oudste 93 jaar. Qua ruimte zouden er wel meer mensen in kunnen, maar dan kunnen we minder kwaliteit bieden, de mensen minder aandacht geven. Wij zijn wel altijd bezig met de Koffiepot, krijgen dan ook wel eens een time-out van onze kinderen. Tegenwoordig is het van: “ik ga even koffiepotten”. Het is werk en het is hobby”

Hoe zijn jullie er eigenlijk toe gekomen om samen een dagbesteding te beginnen? 

Corina lacht: “Ik was activiteitenbegeleider en Jolanda ziekenverzorgende. In Sint  Anthonis werkten we samen op een gesloten afdeling. Zeiden we voor de grap: zullen we samen een dagbesteding beginnen? Toch ben ik toen aan het denken gegaan, het liet mij niet los. Ik zei tegen mijn man dat het nu toch echt ging gebeuren. Toen ik het voorstelde aan Jolanda begon ze te stralen en ze is er niet meer mee opgehouden”. 

Jolanda vertelt dat het dankbaar werk is en vraagt Corina een filmpje te laten zien op haar mobiel. 

Corina: “We waren met gasten naar het Boerenbond museum geweest. Ik had even contact met familie van een mevrouw die in quarantaine thuis was. Haar dochter stuurde een filmpje van mevrouw die achter haar rollator in de gang danste. “Ze zegt dat ze aan het oefenen is, ze is zo blij met jullie, ze vindt dat ze weer meetelt”. Tja Elly, hier horen ze erbij, ze worden gemist als ze er een keer niet zijn”, aldus Corina. 

Jolanda: “Wij besteden veel aandacht aan het eten. En iedereen helpt mee. We maken soep, tosti’s, beleggen zelf kleine pizza’s. Het eten zelf is een activiteit voor de gasten. Prachtig gezicht twee mannen die tegenover elkaar boontjes zitten af te halen. En afwassen geeft saamhorigheid. Je bent van harte welkom om eens een dagdeel met ons mee te doen, Elly”.