Foto: Cockie Kremers

Van maandag 3 tot en met zaterdag 8 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. Ook in het Land van Cuijk is daar volop aandacht voor.

Zo zijn bij Omroep Land van Cuijk in deze week interviews te zien met vertegenwoordigers van de lokale platforms die sinds juli samenwerken via Stichting Toegankelijk Land van Cuijk. Op hun verzoek sprak Corné Kremers met deze vertegenwoordigers over wat de betekenis is van toegankelijkheid, wat er goed gaat maar ook wat er beter kan. Ook wethouder Willy Hendriks van Haren schoof hierbij aan.

Ook Guus Fonteijn en Henk Kuppen van het Platform Gehandicapten Mill waren te gast. Zij blijven net als de overige lokale platforms zelfstandig functioneren maar vallen gezamenlijk wel onder de paraplu van Stichting Toegankelijk Land van Cuijk. “Dit is vooral handig in contact met de gemeente en het aanvragen van bijvoorbeeld subsidies,” vertelt Guus. Bij de nieuwe stichting is hij ook als penningmeester betrokken. :”De gemeente vond het daarnaast ook belangrijk dat de activiteiten in de kernen werden voortgezet. De basis van de individuele platforms ligt in de voormalige gemeentes met ieder hun eigen maar dus ook gezamenlijke activiteiten om elkaar te versterken.”

Henk Kuppen is blij met die gezamenlijke overkoepelende stichting maar ook dat de lokale platforms actief blijven. “Je hebt overal mensen met een beperking die problemen hebben met ergens komen, ergens binnen kunnen komen, maar ook hoe is het dan binnen en kan men in noodsituaties er ook weer snel en veilig uit.” Henk is op die gebieden erg actief en via het lokale platform adviseert men gevraagd en ongevraagd ondernemers en overheidsinstellingen. “Er wordt vaak wel rekening gehouden in gebouwen dat mensen binnen kunnen komen, maar als ze binnen zijn is het over. Kan men bijvoorbeeld nog via de lift naar buiten als de stroom uitvalt, als je goed ter been bent lukt dat wellicht goed, maar denk aan mensen in een rolstoel of rollator, die hebben dan een probleem.” 

Het thema dit jaar tijdens de Week van de Toegankelijkheid is Sociale Toegankelijkheid. Guus: “Dat wil zeggen dat iedereen welkom is, dat is geen vanzelfsprekendheid. Natuurlijk zijn er ook veel positieve uitzonderingen. Maar ook de toegankelijkheid van teksten en het internet zijn belangrijk en valt onder die sociale toegankelijkheid. Iedereen, met of zonder beperking moet mee kunnen doen in onze samenleving, we moeten daar nog wat stappen in zetten en daarom is het belangrijk dat dit wat extra aandacht krijgt.” 

Bekijk dit en ook de overige interviews bij Omroep Land van Cuijk op:

  • Maandag 3 oktober - platform Sint Anthonis Corrie Schilderink en Marja Thijssen;
  • Dinsdag 4 oktober - platform Boxmeer José Lichteveld en Jeannette Schroder;
  • Woensdag 5 oktober - platform Grave Jenneke van Dongen en Chantal Hendriks;
  • Donderdag 6 oktober - platform Mill Henk Kuppen en Guus Fonteijn;
  • Vrijdag 7 oktober - wethouder Willy Hendriks en Jenneke van Dongen;

De Tv-uitzending van Omroep Land van Cuijk start elke dag om 09.30 uur, 13.00 uur, 17.00 uur, 20.00 uur en 23.00 uur.

De interviews zijn ook te zien via de rubriek Video op inmill.nl en worden als audiobestand ook geplaatst op de podcastpagina van De Neije Krant - inmill.nl. Deze is via alle bekende podcastproviders te vinden en op www.inmill.nl.