Het nieuwe bestuur van links naar rechts: Jan Veekens, Martien Mahler, Annoesjka Wintjes, Joep Baltussen, Theo van den Bergh, Sanne Peters Rit, Stef Coenen en Christel Kops. Niet op de foto maar wel in het bestuur toegetreden is Stefan Schoofs.

Op 25 september presenteerde de Historische Kring Land van Cuijk haar nieuwe bestuur, maar wie die nieuwe kandidaten waren, had niemand verwacht.

Terwijl heemkundekringen in heel Nederland worden gedomineerd door senioren, steken in het Land van Cuijk de jongeren de handen uit de mouwen.

Luid applaus galmde op 25 september door het klooster van Sint Agatha. Dat is bij veel verenigingen een gewoonte, maar deze keer was applaus wel op zijn plaats. Toen de voorzitter en de secretaris stopten kwam het bestuur voor een flinke klus te staan, want vind maar eens vrijwilligers in deze tijd. Veel verenigingen kampen met vacatures die maar leeg blijven. 

Joep Baltussen (22) ging in de afgelopen maanden vaak op pad om vrijwilligers te werven voor zijn vereniging, die zorgt voor lezingen, excursies en een tijdschrift over de regionale geschiedenis. Dat vroeg om heel wat middagen en kopjes koffie. “Mensen persoonlijk benaderen werkt toch het beste”, aldus de kersverse voorzitter. “Onze vereniging heeft een duidelijke missie: Wij willen de geschiedenis van het Land van Cuijk stevig op de kaart zetten, bij alle generaties. Die visie en ons enthousiasme om dit waar te maken, werkt gelukkig aanstekelijk!” Maar liefst vier nieuwe kandidaten maken nu het bestuur weer compleet. Onder hen is ook een Millse bekende, namelijk Theo van den Bergh.

Wat opvalt: de grijze haren zijn niet in de meerderheid. Met een tiener, twintigers, veertigers en vijftigers erbij zijn we een mooie mix geworden van alle generaties. En dat is uniek: geen enkele heemkundevereniging in Nederland kent zo’n jong bestuur. Baltussen: “Het is zoeken naar de balans tussen ervaring en vernieuwing. We krijgen veel belangstelling van andere verenigingen die willen weten hoe ons dit gelukt is, daar vertellen we natuurlijk graag over.” 

De Historische Kring Land van Cuijk gaat in de komende jaren enthousiast aan de slag met het vernieuwen van de vereniging. Zo wordt gewerkt aan een hagelnieuwe website, een ledenwervingscampagne en nieuwe lezingen en excursies voor leden. Joep vat samen: “Wij zijn misschien wel een Historische Kring, maar we zijn niet van gisteren!”