Nederland telt steeds meer energiecoöperaties. Energiecoöperaties hebben een belangrijke rol in een duurzamer Nederland. Als bankier van de energietransitie ondersteunt Rabobank deze coöperaties met geld, kennis en haar netwerk. In Oost-Brabant lanceren we nu de Energiecoöperatiedesk.

Een energiecoöperatie is een initiatief van groepen (buurt)bewoners, die samen aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Bijvoorbeeld door gezamenlijk te investeren in de opwekking van zon- of windenergie. Bij het ontbreken van een eigen dak kunnen gelijkgestemden samen een energiecoöperatie vormen. 

Waarom dan de Energiecoöperatiedesk? ‘We zien dat het steeds urgenter wordt iets aan de energietransitie te doen. Voor veel mensen is de energietransitie een energiecrisis geworden’, vertelt Johan van de Louw, Directeur coöperatieve Rabobank. ‘Als bank willen we bijdragen aan de oplossing. Daar is de Energiecoöperatiedesk uit geboren.’

Minder complex

De Energiecoöperatiedesk helpt startende energiecoöperaties bij het openen van een rekening, maar ook bij financiering, verzekeringen en andere vraagstukken. ‘We zijn er voor (startende) energiecoöperaties die toe zijn aan een volgende stap. Door onze kennis, ervaring en ons netwerk te delen, helpen we ze verder’, aldus Van de Louw. 

Geen struikelblokken

Niels Schoorlemmer woont in Best en richtte tweeënhalf jaar geleden een energiecoöperatie op. Een struikelblok? Het aanvragen van een rekening. ‘Daarom moedig ik de komst van de Energiecoöperatiedesk van harte aan’, vertelt hij. 

Proces in beeld

Het is onhandig om meerdere keren stukken aan te moeten leveren en meerdere contactpersonen te hebben, aldus Schoorlemmer. ‘Met de desk worden die problemen opgelost. Bovendien lijkt het me voor toekomstige coöperaties fijn om het hele proces in beeld te hebben, zodat je precies weet wat je wachten staat.’

Meer weten?

Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..