Vorige week sloot zowel Boerderijwinkel Verdaasdonk als Bakkerij d’n Bekker aan het Marktplein in Mill de deuren. De enorm hoge energiekosten en kosten voor grondstoffen zorgde ervoor dat het voor deze ondernemers niet langer mogelijk is de winkels open te houden.

Bakkerij d’n Bekker sloot alle 6 de winkels die zij hadden en Verdaasdonk 3 van de totaal 5 vestigingen. 

Bij De Neije Krant kregen we net als bij het Ondernemers Collectief Mill de vraag of de gemeente Land van Cuijk deze ondernemers niet kan helpen, omdat met het sluiten van dit soort winkels ook de leefbaarheid in de kleine kernen in het geding komt. De reactie van de gemeente leest u hier:

“Vanzelfsprekend denken ook wij na over de mogelijkheden die wij als lokale overheid hebben om ondernemers in deze moeilijke tijden te helpen. Een gemeentelijke, financiële compensatie voor de hoge energiekosten behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Wij hebben hiervoor gewoonweg niet de middelen. Wat dat betreft hopen wij dat de Rijksoverheid op zo kort mogelijke termijn komt met een - voor zoveel mogelijk ondernemers - gunstige regeling.”

De gemeente Land van Cuijk onderzoekt op dit moment wel alle andere mogelijkheden waarmee ondernemers kunnen worden ondersteund. “Zo zijn wij regionaal in gesprek met andere gemeenten om van elkaar te leren wat de - beperkte - mogelijkheden van lokale overheden hierin zijn. Deze gesprekken worden zowel op ambtelijk als op bestuurlijk niveau gevoerd. Hierbij kijken wij onder andere naar een mogelijke versnelling van de duurzaamheidsambities van ondernemingen (om zo de rekening voor energie naar beneden te brengen). Een van de nog nader uit te werken ideeën is het uitgeven van vouchers, waarmee ondernemers voor een bepaald bedrag hun bedrijf op duurzaamheidsaspecten kunnen laten doorlichten. Kortom: we proberen als gemeente zo goed en concreet mogelijk mee te denken.”

Op 24 november organiseert het Ondernemers Collectief Mill een ondernemersnetwerkavond onder de naam Herfstgasten. Daar zal ook wethouder Maarten Jilisen van de gemeente Land van Cuijk aanwezig zijn. In een interview wat hij die avond heeft met Corné Kremers zal dit alles ongetwijfeld ook aan de orde komen. Ondernemers zijn bij Herfstgasten in de Directeur aan de Kerkstraat in Mill van harte welkom. Toegang is gratis, inloop is vanaf 20.00 uur, het programma start om 20.30 uur en aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..