Nadat onlangs Boerderijwinkel Verdaasdonk en Bakkerij d’n Bekker aan de markt in Mill de deuren hebben gesloten, nemen de zorgen bij het Ondernemers Collectief in Mill ook toe.

“Op het marktplein staat al sinds de bouw van de nieuwe winkels en appartementen een winkelruimte te huur. Nu ook de twee winkelruimtes van Verdaasdonk en die van d’n Bekker leeg staan, zijn dat er al 4 aan het marktplein.” Dat vertelt René Schipperheijn, voorzitter van het Ondernemers Collectief Mill. 

“Maar ook aan de Kerkstraat staat winkelruimte leeg en het voormalige pand waar ooit de Stoof en Hema zaten, wordt ook al lang te huur en te koop aangeboden. Eerder dit jaar overleed helaas Mariolanda en werd haar winkel (Ixies) aan de Stationsstraat gesloten en begin januari sluiten Anneke en Paul daar ook hun optiek.”

René vertelt dat minder ondernemers ook direct gevolgen heeft voor de leefbaarheid. “Naast dat ondernemers zorgen voor wat reuring en levendigheid in het centrum, sponsoren zij ook vaak lokale clubs en verenigingen. Als die sponsorbijdrages wegvallen is dat weer nadelig voor die clubs en hun activiteiten. Via onze actie Koop Lokaal proberen we daar de inwoners ook op te wijzen: koop lokaal wat u lokaal kunt kopen. Dat draagt bij aan het voortbestaan van die ondernemers maar indirect dus ook aan lokale clubs en de leefbaarheid.”

De voorgenomen sluiting van het Merletcollege in Mill is een andere ontwikkeling die René als zeer nadelig ervaart. “Er zitten ruim 400 leerlingen op het Merlet. Als zij naar school gaan of naar huis, dan is er altijd een kans dat zij onze lokale ondernemingen bezoeken. Als de school weg is, komen ze niet in het Millse centrum. Daarnaast, als ze buiten Mill naar school gaan raakt men sneller de lokale binding kwijt, men gaat stages lopen bij ondernemers in de buurt van de school en dat is dan dus ook nadeliger voor de lokale ondernemers.”

Het Ondernemers Collectief Mill constateert niet alleen dit soort nadelige zaken voor de leefbaarheid in de kleinere kernen, maar wil daar ook actief wat aan doen. René: “Als OCMill maken we ook actief deel uit van de onlangs opgerichte werkgroep Mooi Mill en hebben we een vertegenwoordiger in de Dorpsraad Mill en het verkeersplatform. Daarnaast brengen we dit soort zaken ook onder de aandacht van de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren. Helaas beschikken we niet over de financiële middelen om bijvoorbeeld ondernemers te steunen bij extreem hoge energiekosten, maar bieden we wel een luisterend oor en denken we mee over eventuele oplossingen.”

René Schipperheijn benadrukt nog eens het beroep dat zij doen op de inwoners: “Steun de lokale ondernemers. Koop lokaal wat u lokaal kunt kopen. Online shoppen, wat we allemaal wel doen, is soms wellicht makkelijker, maar zeker niet altijd voordeliger. Zeker als men dit bekijkt in het licht van de leefbaarheid van de eigen woonomgeving, zou het mooi zijn als men er goed over na zou denken hoe iedereen hier zelf aan bij kan dragen.”