In de kerstdagen horen we over al die sfeervolle kerstliederen en romantisch kerstverhalen. Een dame was opzoek naar een zinderende kerstverhaal.

Ze belt een kennis en zegt, 'Kunt u me aan een kerstverhaal helpen?' Hij denkt een ogenblik na en zeg: 'ja, misschien heb ik wel iets.' 'Waar gaat het over?' klinkt het opgewekt. 'Over een stel jongeren, vluchtelingen eigenlijk; de vrouw is in verwachting...' 'Leuk, dat vinden onze patiënten vast leuk', schalt het door de lijn. 'De bevalling vond plaats in een bouwval zonder familie erbij.' 'Wat romantisch, hoe verzinnen ze het!' kreeg ik als antwoord. 'De enige kraamvisite bestond uit zwervers.' 'Hoe loopt het af?' haar stem begon ongeduldig te worden, 'het mag niet te lang duren.' 'Nee, dit was het eigenlijk wel.' 'jammer. Zit er geen clou in?' 'Nou ja, de clou is eigenlijk... dat dat kindje God was...' 'Nou, nee, daar kan ik niks mee. Hebt u niks anders, iets met sneeuw?' 'Nee, vandaag heb ik niks anders. Geen ander verhaal; geen sneeuw, wel God.

Met kerst gaat het eigenlijk over hoe God op een onopmerkelijke manier in de wereld een ommekeer teweeg brengt. Dat kunnen we duidelijk zien in de vraag die gesteld werd door de engel Maria. In een tijd en cultuur waar een vrouw helemaal niet te zeggen en te kiezen had mag een jonge meisje zelf ja of nee zeggen. Ze kiest zelf om de moeder te worden. De vader God vraagt eerst niet haar vader of de toekomstige man of dat mag. 

Is dat niet revolutionair? Als wij het goed zien is het kerstverhaal niet zomaar een verhaal over iets van een verre verleden maar is iets nu nog actueel. Het gaat om respect voor de vrijheid en de waardigheid van een eenvoudig dorps meisje. Het gaat om de rechten van de zwaksten in de maatschappij. We mogen trots zijn om dit verhaal te horen en te vieren elke jaar met kerst. Moge er vrede heersen in de wereld. Moge er elkaars  vrijheid respecteert en gewaardeerd worden.  Wij wensen u alles een vreugdevolle en vredevolle kerstfeest en een gezond en voorspoedig nieuwjaar. 

Pastoor James Joseph