Steeds meer mensen komen in de financiële problemen door de stijgende prijzen van de dagelijkse boodschappen én energie. Ook in buurten waar je dit niet zou verwachten hebben mensen het financieel zwaar.

Chien Engel: “Er gebeurt gelukkig een heleboel om de inwoners te helpen. Maar ik wil ook een steentje bijdragen. Toen ik hoorde dat er in Zeeland meerder Deelhuisje stonden dacht ik het is tijd dat er een in Langenboom komt.” 

Wat is een Deelkast

De Deelkast of The Little Free Pantry zoals dit uit Amerika overgewaaide initiatief ook wordt genoemd, is een kast waar houdbare producten/levensmiddelen in staan, zoals groenten in blik/potjes, soeppakjes/blikken, koekjes, koffie, thee, limonadesiroop, rijst en allerlei deegwaren, etc. Maar ook hygiënische producten zoals zeep, tandpasta, shampoo of wasmiddel. Het product moet nog onaangebroken zijn, mag nog niet over de houdbaarheidsdatum zijn en het product mag géén alcohol of rookwaren betreffen (dit omdat kinderen ook in het kastje kunnen). Verder is alles welkom. Ook zijn er altijd menstruatie spullen aanwezig om Menstruatiearmoede tegen te gaan.

Neem wat je nodig hebt en geef wat je kunt missen

Het is een soort mini-voedselbankje waar je geen lid van hoeft te zijn. De Deelkast is vooral bedoeld als steun voor buurtgenoten die het (momenteel) wat minder goed hebben. Het idee is: Neem wat je nodig hebt en geef wat je kunt missen om zo elkaar te helpen.
 
Maar je kunt ook producten ruilen zonder dat je in financiële nood verkeert; het doel van de Deelkast is namelijk ook het voorkomen van voedselverspilling. Voedselverspilling komt nog veel te vaak voor. Bijna iedereen heeft wel producten over uit een kerstpakket of uit een met spaarzegels gespaard boodschappenpakket dat in de voorraadkast is blijven staan. 

Deelkast Langenboom

De Deelkast Langenboom is te vinden bij het huis van de familie Chavanu / Tielemans / Engel aan de Hogeweg 1, Langenboom tegenover het ‘t Huukske. (Kruispunt, Langenboom, Mill en Grave). De Deelkast is vanuit de straat bereikbaar. Op facebookpagina: Deelkast Langenboom, zal zeer regelmatig gedeeld worden wat er in de kast te vinden is. 
https://www.facebook.com/groups/1878693292491321

Toekomst

Chien Engel: “We hopen in de komende maanden ook nog voor sponsering in aanmerking te komen. Dan kunnen wij er voor zorgen dat de Deelkast Langenboom aangevuld kan worden wanneer het nodig is. Wij hopen dat de eerste Deelkast in Langenboom een groot succes wordt er dat navolging gaat krijgen op ander plekken in Langenboom”