Foto: Cockie Kremers

Op vrijdag 6 januari was er een grote groep familieleden van Mimi van der Beele - van Hout te gast in Mill.

Mimi werd in 1915 geboren aan de Karstraat in Mill, verhuisde in 1940 naar Sevenum en overleed daar op kerstavond 1955 tijdens de geboorte van hun 12e kind. Ze was de dochter van Willem van Hout, een broer van de gebroeders van Hout die later Houtfabriek van Hout aan de Wanroijseweg in Mill begonnen.

Ter nagedachtenis aan hun moeder, grootmoeder en overgrootmoeder wilde men in Mill een Zaerums Striepke planten om zo de binding tussen Mill en Sevenum aan te geven. Dit gebeurde in overleg met Cees Berends van Stichting Aldendrielpark op vrijdag 6 januari. Omdat er veel geschiedenis en mooie verhalen bij kwamen kijken, begon de bijeenkomst met familieleden en andere belangstellenden in de Heemkamer van Myllesheem. Ook (voormalig) pastoor Ad van der Meijden was hierbij aanwezig. Hij was sinds begin jaren tachtig pastoor in Sevenum tot hij in 1995 naar Mill verhuisde. Na deze bijeenkomst kreeg het Zaerums Striepke een mooie plek in het Aldendrielpark.

Zaerums Striepke

Een van de fruitbomen in de regio Sevenum was het Zaerums Striepke appel. Deze appel was bijna verdwenen in het agrarisch cultuurlandschap, maar in 2007 heeft de Groengroep in Sevenum het laatste exemplaar nog teruggevonden in de boomgaard bij de toen 85-jarige Lei Draak in Kronenberg. Mede door het initiatief van de Groengroep en Heemkundevereniging heeft dit Zaerums Striepke, voor zijn afsterven, voor vele nieuwe nakomelingen gezorgd en worden er ieder jaar zo’n 25 laag- en of hoogstambomen aangeplant in de regio. Eentje hiervan staat vanaf nu in het Aldendrielpark in Mill.