Foto: Cockie Kremers

Triena (1929, Herpen) en Bart (1923, Wilbertoord) van Doorn uit Langenboom waren op 21 juni 2021 70 jaar getrouwd. Een behoorlijk unieke gelegenheid.

Als Neije Krant gingen we destijds dan ook bij hen op bezoek en spraken we af: als Bart 100 wordt, dan komen we terug. Op vrijdag 27 januari is het zover en vandaar dat we opnieuw, met de tv-camera van Omroep Land van Cuijk, bij hen op bezoek gingen. 

Op de vraag hoe Bart zich voelt, zegt hij: “In het ziekenhuis zeggen ze: nou, gezien de leeftijd mag er wel wat aan mankeren. Maar ik mag niet klagen. Gelukkig zit het in de kop nog redelijk goed, de rug is een beetje versleten, ik heb wat ouderdomskwaaltjes maar het zien is een hopeloos iets.” Om te kunnen lezen en foto’s te bekijken heeft Bart een groter scherm waar ze via een camera vergroot worden weergegeven. Op de vraag hoe het is om met een 100-jarige getrouwd te zijn, zegt Triena: “Ik kan hem niet missen. Ik hou nog steeds net zoveel van hem als vroeger en ik ben nog steeds verliefd op hem.”  

Sinds een tijdje mogen ze allebei geen auto meer rijden, daardoor zijn ze wat afhankelijker geworden rond hun mobiliteit. Maar Triena vertelt dat de Regiotaxi een prima alternatief is. Bart: “Maar we hebben niet meer zo veel behoefte om alle adressen af te gaan. Thuis kunnen we het heel goed vinden samen.” Toch mist Bart wel de mogelijkheid om snel even in de auto te stappen en even langs te gaan bij familie, vrienden en oud-collega’s. “Ik heb enkele goeie kennissen die nu ernstig ziek zijn en dan voel je toch dat je die mensen op wilt zoeken, dat is nu wat lastiger.” 

Triena en Bart zorgen dat ze een zinvolle invulling van hun dagen hebben. “Triena heeft een moestuintje, de boontjes moeten gezet worden, de boerenkool en de plantjes. Meestal is het zo dat als we in de ochtend op staan dat we iets gaan doen. Werken staat bij ons eigenlijk nog steeds vooraan, eerder nog dan hobbyen. De krant lezen doen we tussendoor.” 

Bart werkte bijna zijn hele werkzame leven bij Vermeulen Systeembouw in Mill. “Onze hobby was ook werken, want stil zitten is niets voor ons.” Ook nu nog doen ze dat niet. Triena: “We hebben nog kippen, dus de kooi moeten we ook af en toe schoonmaken. Maar ook wandelen we nog dagelijks ons rondje om de spieren in beweging te houden.”

De 100e verjaardag van Bart zal op vrijdag de 27e januari in een besloten kring gevierd worden. Maar op zondag 29 januari is er om 10.00 uur een heilige mis en aansluitend een feestje in de Misse in Langenboom.

Bekijk het interview via Omroep Land van Cuijk en de rubriek Video op inmill.nl. Daar is ook het interview terug te vinden wat Corné Kremers met hen had in juni 2021 ter gelegenheid van hun 70-jarig huwelijk.