Afgelopen najaar is in Sint Hubert een initiatiefgroep gestart om te kijken of er genoeg belangstellenden zijn voor een collectief woonproject.

De maatschappij verandert: de samenleving vergrijst en de hulpvraag zal fors toenemen. Daar tegenover is er straks veel minder hulp beschikbaar vanwege geld- en personeelsgebrek. Door deze ontwikkelingen moeten mensen dus steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. 

Uitgangspunten

De initiatiefgroep wil mogelijkheden verkennen om elkaar daarin te kunnen ondersteunen door het realiseren van een kleinschalig wooncomplex, waarschijnlijk een soort woonhofje.
Op deze manier is het gemakkelijker om als buren naar elkaar om te kijken en elkaar te helpen, wanneer dat nodig en wenselijk is. Het sociale en zorgzame aspect is een belangrijk uitgangspunt van de groep. Mogelijk is er ruimte voor bijv. een gemeenschappelijke tuin, klusruimte, e.d..
Daarnaast wordt zeker belang gehecht aan privacy. Ieder woont zelfstandig in een klein, levensloopbestendig huis met eigen tuintje, dat gemakkelijk te onderhouden is.  
Privacy en gemeenschapszin gaan in dit project hand in hand. 

Gemengde leeftijd

Er wordt niet alleen aan 50-plussers gedacht, ook jongere mensen zijn welkom. Diversiteit in leeftijd kan zeker bijdragen aan een meer uitgebalanceerde woonomgeving. Het onderschrijven van de sociale uitgangspunten staat echter wel voorop.

Locatie

De locatie van het bouwproject is natuurlijk erg bepalend. In eerste instantie richt de groep zich op Sint Hubert, andere dorpen worden echter niet uitgesloten.
Hoeveel woningen er gebouwd worden, is afhankelijk van het perceel, maar er wordt voorlopig gedacht aan 10 - 15 woningen.

Veel interesse

Tot nu toe heeft een dertigtal mensen interesse getoond voor dit initiatief, waarvan een klein tiental de intentie heeft om dit proces samen aan te gaan. De definitieve keuze volgt later. Er moet nog veel ondergezocht en besproken worden. Zo is er in december ook een zinvol overleg geweest met de Dorpsraad.
De initiatiefgroep hoopt dat het proces van samen bouwen een fundament kan vormen voor het wonen in een klein wijkje, waar mensen zeker zijn van een bepaalde mate van zorgzaamheid, gezelligheid, inspiratie en veiligheid. Daar wil de groep graag energie in steken.

Vijf projecten in andere dorpen in het Land van Cuijk kunnen hiervan een voorbeeld zijn.

Bijeenkomst

Op donderdag 2 febr. 2023 is er een bijeenkomst om 19.30 uur in gemeenschapshuis De Jachthoorn te St. Hubert. Als u serieuze interesse heeft, bent u van harte welkom. Voor aanmelding en evt. andere informatie kunt u contact opnemen met Wim Verbruggen (06-22114049) of Trudy van den Broek (06-44301410), of door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..