Foto: Rens Hubers

De Neije Krant die nu voor u ligt, is de 500e editie. Op 1 december 2012 verscheen de eerste uitgave, een deel van 2013 verscheen deze nog om de week en in de zomerperiodes verviel er ook af en toe een uitgave. Afgezien daarvan valt De Neije Krant elk weekend in 5000 exemplaren op de deurmat in Langenboom, Mill, Sint Hubert en Wilbertoord en dit weekend dus voor de 500e keer.

“Sinds onze start in 2012 kunnen we rekenen op veel draagvlak en enthousiasme vanuit inwoners, clubs, verenigingen en ondernemers,” vertelt Valerie Aben. Hij is voorzitter van Stichting huis aan huiskrant, een non-profit stichting die uitgever is van deze wekelijkse gratis krant. “Hoe groot dat draagvlak is bleek vorig jaar toen we een lastig financieel jaar hadden. Na 2 coronajaren waarin advertentie-inkomsten wat lager waren dan gebruikelijk, kregen we in 2022 te maken met extreem oplopende kosten voor drukken en papier. Ook vervielen op 1 januari 2022 de betaalde gemeenteberichten. Dat alles bij elkaar zorgde wel voor wat financiële zorgen binnen ons bestuur.”

Zijn die zorgen er anno januari 2023 niet meer? Valerie: “Dat is wellicht wat te positief geredeneerd, maar we hebben er wel vertrouwen in dat we het ergste gehad hebben en we gewoon nog vele jaren De Neije Krant kunnen blijven uitgeven. De kosten bij de drukker zijn gestabiliseerd, de meeste ondernemers hebben hun advertentieafspraken voor dit jaar verlengd en ook hebben we wat nieuwe adverteerders gekregen. Dankzij de steun van onze lezers en enkele extra donaties van ondernemers hebben we 2022 toch financieel positief af kunnen sluiten en dat is een mooie basis voor 2023.” 

Valerie put het vertrouwen in de toekomst ook uit cijfers over de leesdichtheid van gedrukte huis aan huiskranten en de eigen nieuwe plannen. “Vorig jaar bleek uit een landelijk onderzoek dat veel lezers nog steeds het liefst een lokale gedrukte huis aan huiskrant lezen voor het nieuws uit de eigen woon- en leefomgeving. Dat merken wij zelf ook uit reacties van lezers. Een papieren krant in de hand blijkt vooral voor 40-plussers nog vaak een gewaardeerde nieuwsbron. En we zien aan de statistieken dat onze website inmill.nl het erg goed doet.” 

Naast De Neije Krant en de website inmill.nl is men sinds december ook actief met het maken van podcasts. “We doen regelmatig eigen interviews waar we dan verhalen van maken voor in de krant en op de site. Maar meestal wordt er tijdens een interview veel meer verteld dan wat in een geschreven verhaal past. Daarom hebben we een mobiele podcast-set aangeschaft en gaat Corné Kremers samen met Thijs van den Heuvel op pad om op locaties interviews op te nemen. Die worden in zijn geheel geplaatst in De Neije Krant Podcast. Ook komt er een geschreven interview in de krant met verwijzing naar de podcast voor het hele gesprek. We zien aan de cijfers van onze podcastpagina dat er goed geluisterd wordt naar die interviews.”

De Neije Krant Podcast is via alle bekende kanalen te beluisteren. Ook in de rubriek Podcast op www.inmill.nl zijn deze interviews terug te vinden.