Een VMBO-school met een excellente status verdwijnt uit Mill door nieuwe plannen van het schoolbestuur. Dit zorgde vorig jaar oktober voor veel onbegrip en onrust onder ouders van huidige en toekomstige leerlingen.

Ook de Dorpsraad Mill en het bedrijfsleven kwamen in actie. Dit resulteerde begin dit jaar in het Burgerinitiatief om te starten met een onderzoek hoe en of het VMBO-onderwijs in Mill te behouden is.

“En die mogelijkheden zijn er,” vertelt Bart Hermanussen. Hij is namens het Ondernemers Collectief Mill betrokken bij een werkgroep binnen dit Burgerinitiatief. “We hebben met een groepje ervaringsdeskundigen uit het onderwijs het een en ander onderzocht, wat gesprekken gehad met experts en bekeken wat haalbaar zou zijn. Hieruit is gebleken dat er zeker draagvlak is voor een VMBO-plus school.” 

Bart vertelt dat er vooral behoefte is aan kleinschalig VMBO-plus onderwijs. “Onderwijs met Hoofd, Hart en Handen zoals we dat in de werkgroep omschreven. Hiermee bedoelen we persoonlijke aandacht voor elke leerling en levensecht praktijkgericht leren, dus samen met de individuele leerling bespreken waar de interesses liggen, wat hij of zij wil bereiken en vervolgens samen de route uitstippelen om dit te realiseren. Leren door te doen, te denken en te zijn. Kleinschalig onderwijs waar leerlingen worden opgeleid tot volwaardige burgers die van aanpakken weten in het bedrijfsleven en in de zorg, dat is wat we voor ogen hebben met deze nieuwe school.”

De unieke ligging van Mill maakt het uitermate interessant om een school te openen. Zeker gezien de ontwikkelingen in het onderwijs en de bevolkingsgroei, kan Mill een belangrijke factor blijven in het bieden van een vertrouwde schoolomgeving. Bart: “Dit dan voor de hele regio. Ook vanuit bijvoorbeeld Zeeland, Odiliapeel en Volkel kregen we al enthousiaste reacties op ons Burgerinitiatief. Maar we weten dat ook uit de regio Cuijk, Grave en Wanroij veel belangstelling is voor dit kleinschalig persoonlijke onderwijs. Omdat er nu eenmaal leerlingen zijn die verzuipen op een grote school en daar niet de aandacht krijgen die noodzakelijk is, willen we die veilige school in Mill voor de hele regio behouden.” 

De werkgroep is op zoek naar mensen die willen helpen om het initiatief te laten slagen. Met name ouders en docenten zijn van harte welkom om zich aan te melden. “We willen nu de volgende stap zetten maar daar hebben we kennis, ervaring en hulp bij nodig. We willen nu een kernteam samen gaan stellen die samen met alle betrokkenen vanuit het Burgerinitiatief de volgende fase op wil starten.”

Wilt u zich inzetten en deel uitmaken van dit initiatief?

Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op woensdag 5 april staat er een volgende bijeenkomst op de agenda. Voor die tijd wil men echter graag al in contact komen met belangstellenden voor het kernteam. Schroom dus niet om bij vragen of om aan te melden contact op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..