Een nieuwe middenpartij die zich sterk maakt voor goed bestuur en een betrouwbare overheid. Dat is in het kort gezegd waar Alliantie voor staat. De partij doet in Brabant mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart aanstaande.

Freelancejournalist Aldert van der Burg was nieuwsgierig en sprak met Maarten en Henry van den Tillaart, respectievelijk nummer 2 en 10 op de lijst van Alliantie.

De landelijke pers bracht onlangs Alliantie in verband  met het bekende Kamerlid Pieter Omtzigt, die voorheen namens het CDA in het parlement zat. “Omtzigt is niet bij onze partij betrokken”, benadrukt Maarten echter. “Wij signaleren wel dezelfde problemen als hij”, vult Henry aan. “Maar laat Pieter vooral de focus houden op zijn belangrijke werk in de Tweede Kamer, dan doen wij dat in Brabant.”

Alliantie wil een einde maken aan problemen die - door falend overheidsbeleid - maar over ons heen blijven komen; problemen waar de huidige politiek weinig andere oplossingen voor heeft dan meer geld en nieuwe en deels onuitvoerbare complexe wetgeving met alle bijbehorende  bureaucratie. Alliantie wil een bestuur dat zich laat controleren door echte volksvertegenwoordigers, inhoud belangrijker vindt dan beeldvorming en zelf de verantwoordelijkheid durft te dragen voor beslissingen, in plaats van zich te verbergen achter EU regelgeving, commissies, rechterlijke uitspraken of dichtgetimmerde coalitieakkoorden. De kandidaten van Alliantie zeggen niet zozeer een grote politieke ambitie te hebben, maar zich vooral niet langer neer te willen leggen bij overduidelijk verkeerd overheidsbeleid.

“Goed bestuur is vooral heel erg nodig bij het stikstofbeleid”, vinden beide broers Van den Tillaart. “Het huidige ondoordachte beleid is een splijtzwam in de samenleving, bestraft goedwillende burgers, boeren en ondernemers, belemmert allerlei ontwikkelingen, waaronder woningbouw, en dat alles zonder dat de natuur erop vooruitgaat; daar was het immers om begonnen. Er zijn nu alleen maar verliezers”.

Alliantie hoopt via de Provinciale Staten een zetel in de Eerste Kamer te veroveren om daar de nieuwe pensioenwet tegen te houden. Gebroeders Van den Tillaart: "Wij willen de kern van het huidige pensioenstelsel behouden: een solidair spaarsysteem waarbij we samen het risico én de winst delen. We willen geen pensioenstelsel  dat volledig is overgeleverd aan de grillen van de (aandelen)Beurs: mensen moeten kunnen vertrouwen op een stabiel inkomen.” 

Meer over de ambities van Alliantie voor Noord-Brabant en Nederland is te vinden op www.alliantie.nl.

Maarten en Henry van den Tillaart zijn opgegroeid in Mill. Alle twee zijn ze Brabant trouw gebleven; Maarten woont al vele jaren in Tilburg en Henry in Cuijk. Maarten is jarenlang gemeenteraadslid geweest in Tilburg.

De broers hebben in hun jonge jaren beide bij Juliana Mill gevoetbald. Henry is alweer ruim drie jaar lid van Juliana en speelt op vrijdagmiddag Walking Football. Hij merkt op dat ze bij dit onderlinge-partijtjes team nog wel wat 60-plussers kunnen gebruiken.