Het lekkerste stracciatella-ijs wordt gemaakt door ijssalon IJs & Spijs in Haps. Zondag 5 maart jl. vond de IJsVak-Wedstrijd om De Gouden IJsspatel plaats tijdens de vakbeurs Bakkersvak/IJsVak in Evenementenhal Gorinchem.

De in Langenboom geboren en getogen Mark van Gaal nam het in een spannende livewedstrijd op tegen 24 vakgenoten en won! Naast de titel De Gouden IJsspatel 2023 ontvangt de ijssalon een nominatie voor IJssalon van het Jaar 2023. 

Jaarlijks neemt de top van Nederland deel aan deze IJsVak-Wedstrijd. Dit jaar gingen in de voorronde op 30 en 31 januari jl. 60 ijsbereiders de strijd aan met elkaar. Uit de voorronde werden de beste 24 ijsbereiders gekozen, die op zondag 5 maart nog een keer live op het wedstrijdpodium tegen elkaar konden strijden. De finalisten draaiden live op het wedstrijdpodium hun ijs af.

Wat maakte jouw stracciatella-ijs de lekkerste van Nederland?
Van Gaal is daar heel resoluut in: “De liefde die wij in het bereiden van ons ijs steken!” 
“Dat natuurlijk ten eerste” zegt hij glimlachend, “maar we hebben daarbij heel goed opgelet dat de chocolade in verhouding is met het ijs. Daarbij moest de chocolade wel heel zijn.” “Bij het scheppen van het ijs, moet ieder bolletje een gelijkheid aan chocolade hebben, daar draait het immers om!” 
Over de basis van het ijs zegt Van Gaal: “Deze basis hebben we nu al 10 jaar en je moet niet iets wijzigen wat gewoon goed is.”
“Ik heb het ijs zacht afgedraaid en op het laatste moment wat harder, om het compact te krijgen” geeft Van Gaal aan over het wedstrijddraaien. 
“Daarbij denk ik ook dat wedstrijdkennis en natuurlijk op een machine draaien die je kent, je zeker voordelen geeft in de wedstrijd. 

Spannende tijd

De winnaarsbeker krijgt een mooi plekje in de ijssalon. Maar IJs & Spijs is nog niet klaar met de competitie. Voor het team breekt nu een spannende tijd aan, als een van de zes genomineerden voor IJssalon van het Jaar. “We zijn nu voor de 4de keer genomineerd en het draaiboek komt morgen weer uit de kast. Volgende week hebben we met z’n alle een meeting en dan weet iedereen weer wat er van hem of haar wordt verwacht” laat Van Gaal weten: “Wij zijn er klaar voor!”

In de komende maanden worden zij bezocht door een mystery guest en wordt de zaak onderworpen aan een grondige hygiënecheck. Wanneer ze de mystery guest en de inspecteur mogen verwachten, is natuurlijk een verrassing. De winnaar wordt begin juni bekendgemaakt. Beleef de spanning mee en volg de ijssalon op Facebook of instagram @ijsenspijs.nl.