Foto: Cockie Kremers

Op 1 april 1989 opende Thijs Hendriks Tweewielers de deur van een fietsenzaak in Wanroij. Op 1 april aanstaande, precies 34 jaar later, dragen Thijs en Angelique het stokje over aan Rob en Sandra Hendriks.

“Rob werkt hier al 12 jaar en sinds januari 2019 is hij al mede-eigenaar,” vertelt Thijs. “Wij zijn erg blij dat Rob en Sandra de zaak nu helemaal overnemen en wij het wat rustiger aan kunnen gaan doen.” Deze overname zal op zondag 2 april gevierd worden met een speciale fietstocht. Iedereen kan tussen 10.00 uur en 13.00 uur starten met de tocht van zo’n 40 kilometer. Deze wordt afgesloten met een hapje en een drankje bij de winkel, als officieel afscheid van Thijs en Angelique. “In de week voorafgaand daaraan zijn Angelique en ik de hele week in de zaak en is iedereen ook welkom om onder het genot van een kopje koffie bij te praten. Ook is er die week een grote show.”

De in Wilbertoord geboren en getogen Thijs Hendriks had al van jongs af aan iets met fietsen: “Ik was een jaar of twaalf en toen was ik er al altijd mee bezig. Daarom ben ik na de LTS in Mill de opleiding tot fietsenmaker gaan doen. Ik werkte halve dagen bij fietsenmaker Wim Teunissen in Wanroij en de rest van de tijd liep ik stage bij bedrijven in de regio.” Hierna kwam Thijs terecht bij een broer van Wim Teunissen die een fietsenzaak had in Venray. “Ik vertelde hem dat ik gehoord had dat in Oploo een fietsenzaak zat die iemand zocht om op ten duur de zaak over te nemen en zei dat ik daar wel belangstelling in had, omdat ik ooit voor mezelf wilde beginnen. Hij belde direct zijn broer in Wanroij omdat hij wist dat die er mee wilde gaan stoppen. Wim stond nog diezelfde avond bij ons op de stoep en 3 maanden later had ik mijn eigen zaak.” 

De fietsenzaak heeft van begin af aan een enorme groei doorgemaakt. Dit zorgde er ook voor dat zijn vrouw Angelique in 1996 in het bedrijf terecht kwam. “Ik werkte bij de Rabobank, maar het was zo druk in de winkel en met de administratie, dat Thijs op een gegeven moment zei: ‘Er moet nu wat gebeuren: er moet iemand bij of jij moet thuisblijven.’” Ondernemen zat bij Angelique wel in de familie, dus nam ze ontslag om samen met Thijs de fietsenzaak te runnen. Anno 2023 heeft men totaal 14 werknemers en een klantenbestand dat bestaat uit klanten uit een grote regio. Thijs: “We begonnen met 80 vierkante meter en fietsen hadden 3 versnellingen. Dat is niet te vergelijken met wat je ziet als je hier nu rondkijkt. Wij hebben wat dat betreft de tijd echt mee gehad.”

Rob, die officieel ‘oom Thijs’ zou moeten zeggen, begon 12 jaar geleden bij Thijs en Angelique als monteur. “Vroeger werkte ik hier al en deed ik kleine klusjes zoals karton opruimen en kinderfietsjes opbouwen. Ik was toen een jaar of dertien.” Toch kwam Rob in de autobranche terecht. “Ik heb een tijdje bij Johan Selten in Wilbertoord gewerkt. Auto’s bleken op een gegeven moment toch niet zo mijn ding. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar fietsen en ben ik hier bij Thijs en Angelique begonnen.” Dat toen overigens niet met het idee ooit de zaak over te nemen. “In vriendenboekjes op school schreef ik wel al altijd dat ik fietsenmaker wilde worden. Maar 12 jaar geleden had ik zo’n overname nog zeker niet aangekund.”

Toen de vraag vanuit Thijs en Angelique kwam of er belangstelling was de zaak over te nemen moesten Rob en Sandra er toch wel even over nadenken. Sandra: “Ik had mijn eigen schoonheids- en pedicuresalon. Maar het is zo’n mooie kans. Zij hebben hier echt iets fantastisch neergezet en wij zijn beiden wel ondernemend. Dus zijn we er vol voor gegaan.” Sinds ruim 2 jaar wonen Sandra en Rob ook bij de zaak en zijn ze ondertussen volledig ingewerkt om alle taken van Thijs en Angelique over te nemen. 

Beluister het gehele interview in De Neije Krant Podcast. Dit kan via alle podcastproviders en via de rubriek Podcast op www.inmill.nl. Techniek was in handen van Thijs van den Heuvel en het interview werd afgenomen door Corné Kremers.