Afgelopen dinsdag 21 maart was de tweede algemene bijeenkomst van de initiatiefgroep van Samenbouwen in De Jachthoorn te Sint Hubert. De groep bracht zo’n 25 belangstellenden op de hoogte van de laatste ontwikkelingen m.b.t. het realiseren van een woonhofje van 10-15 levensbestendige woningen in Sint Hubert of ergens in het Land van Cuijk.

Voordeel van een woonhofje

Eerst werd nogmaals gewezen op de reden waarom de groep hiervoor kiest. Door de vergrijzing en het beperkte zorgaanbod in de nabije toekomst zullen ouderen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen. Het is dan niet alleen fijn om elkaar vooruit te kunnen helpen waar mogelijk, maar het geeft ook veel meer leefplezier. Met aandacht voor een bepaalde mate van gemeenschappelijkheid bouw je aan een fundament voor goed nabuurschap.

CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)

Het realiseren van een woonhofje is een intensief proces, waarbij externe deskundigheid zeer wenselijk is. De initiatiefgroep wil deze opdracht graag neerleggen bij een ervaren CPO-begeleider, maar zelf wel de regie in handen houden.
Een CPO-begeleider ondersteunt en adviseert niet alleen bij keuzes die gaan over bouwlocaties, technische en juridische zaken, maar ook over hóe je tot besluitvorming kunt komen in een groep. Besluitvorming die ook de gemeenschappelijkheid én onze privacy aangaat. 
De groep heeft al met enkele kandidaten gesproken en maakt binnenkort een definitieve keuze.

Vereniging

Om in aanmerking te komen voor subsidie (o.a. om de CPO-begeleider te kunnen bekostigen) moet de groep binnenkort een officiële rechtspersoon worden. Om alle toekomstige bewoners een gelijke stem te geven, is er gekozen voor een vereniging. Mensen kunnen kiezen of ze daarvan lid willen worden of aspirant-lid. 

Locaties

De groep heeft diverse locaties in beeld, waarvan een aantal in Sint Hubert. Hier werd over gesproken, maar er wordt ook nog gekeken naar mogelijke locaties in Mill en in het Land van Cuijk. De eerste oriënterende gesprekken hebben al plaats gevonden; het is echter niet zomaar een gereden parcours.  

Impressie

De initiatiefgroep heeft al diverse woonprojecten bezocht en daarin diversiteit ervaren. Het heeft hen in ieder geval enthousiast gemaakt over de vele mogelijkheden die er zijn. Deze avond heeft de groep daarvan een kleine impressie willen geven aan de hand van foto’s, die een beeld gaven van hoe mensen met plezier en tevredenheid hun omgeving ingericht hebben. 

Vervolg

Een van de actiepunten is het oprichten van een vereniging. Belangstellenden worden voor de oprichtingsvergadering uitgenodigd en zij kunnen dan de keuze maken om (aspirant-)lid te worden. 
Op die avond is er hopelijk weer meer nieuws over de locatie(s), wordt waarschijnlijk de keuze van de CPO-begeleider bekend gemaakt en ook de nieuwe naam van het woonproject.
De personen die nog steeds belangstellend zijn, worden middels een nieuwsbrief op de hoogte gehouden. 

Nieuwe belangstellenden

Bent u jong of bent u oud? Zo lang u zelfstandig kunt wonen en genoeg energie heeft om nieuwe dingen in uw leven aan te gaan, zou het woonhofje misschien iets voor u kunnen zijn.
Nieuwe belangstellenden voor het woonhofje zijn van harte welkom. U kunt hiervoor contact opnemen met Wim Verbruggen (06-22114049) of Trudy van den Broek (06-44301410). Of u kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan praten we u graag even bij. Ook voor andere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.