Vrijwel iedere vrijdagmiddag rij ik, iets na twaalf uur, goedgemutst met de auto van Cuijk naar Mill. Doel van dat tripje is samen met verschillende 60+ leden van Juliana een balletje te trappen op het sportpark.

En ook elke vrijdag kijk ik, net voordat ik links afdraai naar de parkeerplaats bij het sportpark, even over mijn rechterschouder hoe het gesteld is met ons ouderlijk huis/winkel aan de Oude Langenboomseweg, nummer 8. Na jarenlange absolute stilte zie ik de laatste maanden gelukkig weer volop dynamiek; het winkelpand wordt grondig verbouwd en gaat na voltooiing ervan dienst doen als gecombineerde huisarts- en tandartspraktijk. 

Eigenlijk wel fijn dat ons voormalige huis annex winkel niet helemaal gesloopt is. Dat houdt de herinnering levend. Hoewel ik natuurlijk bevooroordeeld ben, snap ik wel dat op deze markante plek toch weer een nieuwe activiteit gestart wordt. Deze keer een kleinschalig medisch centrum.

In 1966 verhuizen onze ouders, Bert en Marietje van den Tillaart, met hun vijf zoons van Boerdonk naar Mill. Onze vader had tot die tijd bij de Edah in Helmond gewerkt en wilde graag een winkel voor zichzelf beginnen. Waarom hij bij die zoektocht in Mill terechtkwam weet ik niet meer. 

Ik zal niet zeggen dat de landing in Mill een cultuurschok was voor ons, maar qua dialect was het toch aardig aanpoten. 

Vrij kort na de verhuizing wordt het zesde kind (Gert-Jan) van de familie Van den Tillaart in Mill geboren, weer een jongen. Gert-Jan is zodoende de enige ‘echte’ Millenaar van het gezin: hij is er geboren en heeft er zijn hele leven gewoond tot aan zijn overlijden eind 2022. De op een na jongste, Robèr, is weliswaar niet geboren in Mill maar woont tot op de dag van vandaag nog altijd in Mill. De vier andere broers hebben Mill verlaten.

Toen onze ouders het winkelpand in 1966 kochten hebben ze de winkel en het woonhuis meteen verbouwd. In de eerste jaren exploiteren ze de kruidenierszaak onder eigen naam (Van den Tillaart). Na een aantal jaren en een verbouwing verder gaat de buurtsupermarkt door onder de naam IFA en daarna Vrije Vogel. 

Na iedere verbouwing leek het woongedeelte in het woon-/winkelpand steeds kleiner te worden, zeker voor een gezin met zes kinderen. Gelukkig was er recht tegenover ons een groot grasveld, met de bekende tank, en  de speelplaats bij de Huishoudschool waar we met veel andere jongens uit de buurt ontzettend veel gevoetbald hebben. Tegenwoordig zou elke ouder heel blij zijn met buiten spelende kinderen. Maar de toenmalige directie van de Huishoudschool was allerminst gelukkig met onze activiteiten op ‘hun’ speelplaats. En uiteindelijk kwamen ze dus met een verbod.

Zeker In de jaren tachtig was het kort na 12 uur altijd heel druk in de winkel tijdens de middagpauze van de Huishoudschool en LTS. Hordes leerlingen van die twee scholen bezochten onze winkel om snoepgoed en andere versnaperingen te kopen. Surveillance door ons was absoluut noodzakelijk. Ik denk dat de meeste leerlingen hun snoepwaar afrekenden voordat ze de winkel uit liepen.

Na het veel te vroege overlijden van onze vader in 1986 neemt Robèr de winkel over. In 1994 verbouwt hij het pand grondig en gaat verder onder de vlag van C1000. Het is dan niet langer een buurtsupermarkt met thuisbezorging maar een moderne supermarkt. Hoewel onze moeder vanaf die tijd niet meer in het pand woont blijft ze nog verschillende jaren actief in de supermarkt, voornamelijk op de broodafdeling.

Onze Robèr exploiteert de C1000 tot 2000 en draagt in dat jaar de exploitatie van de supermarkt aan de Oude Langenboomseweg over aan SPAR. Robèr neemt eind 2000 de exploitatie van de EDAH (later SuperCoop) in Boekel over.  

De SPAR houdt het 11 jaar vol in Mill en beëindigt in 2011 definitief het huurcontract. Dat luidt dan ook meteen het einde in van supermarktactiviteiten op die plaats, want in 2012 neemt Ikke Kinderopvang (later Spring Kinderopvang) zijn intrek in het voormalige woon-/winkelpand. Iets voor het einde van het huurcontract verlaat het kinderdagverblijf het pand en vestigt zich op het 200 meter verderop gelegen nieuwe schoolterrein aan de Langenboomseweg.

Vanaf 2017 is het heel stil in het voormalige woon-/winkelpand. Het wachten is op nieuwe gebruikers met frisse ideeën voor een oud pand. En die komen er gelukkig, want de locatie is nog altijd prima. 

In 2022 kopen huisarts Edith Bons en tandarts Tom Gunnink het pand aan de Oude Langenboomseweg. Na bijna zestig jaar en veel verbouwingen verder is de voormalige kruidenierswinkel niet meer in bezit van een Van den Tillaart. Op die plaats herrijst nu een volledig gemoderniseerde huisartsen- en tandartsenpraktijk. Ik wens de nieuwe eigenaren heel veel succes. 

31 maart 2023
Henry van den Tillaart