De Dorpsraad in Langenboom bestaat sinds 2004. Zij waren al bij heel wat projecten en ontwikkelingen betrokken. Maar op dit moment is men dringend op zoek naar versterking om actief te kunnen blijven werken aan de leefbaarheid in Langenboom.

Wat zij zoal deden en nog willen doen, dat alles vertellen Paul Vogels (voorzitter en secretaris) en Jan Meulepas (bestuurslid) in de meest recent geplaatste Neije Krant Podcast.

Paul Vogels was vanaf het begin betrokken bij de Dorpsraad. “Vanuit het welzijnswerk, de voorloper van Sociom, werd er een leefbaarheid enquête gehouden. De uitslag werd destijds gepresenteerd op een druk bezochte bijeenkomst in de Wis. Daaruit bleek dat er behoefte was aan een winkel, woningen, een geïntegreerde situatie tussen de Wis, de gymzaal en het Kloster en er zou ook een Dorpsraad moeten komen. Dat omdat er eigenlijk geen verbindend orgaan was om alle klussen die er waren aan de gang te krijgen.” Paul zat ook in de zaal en besloot zich samen met diverse andere inwoners aan te melden voor de Dorpsraad, waarvan hij ook snel voorzitter werd. 

Een jaar of 12 geleden sloot ook Jan Meulepas aan bij de Dorpsraad. “De Dorpsraad heeft destijds behoorlijk de kar getrokken om een dorpswinkel te krijgen. Toon van Gaal stopte met de Spar en toen hadden we alleen nog Jos d’n Bakker (Bakkerij Verkerk).” De destijds begonnen dorpswinkel bleek na een tijdje toch de deuren te moeten sluiten. Jan: “Dat was denk ik wel de schuld van ons als inwoners. Men kocht er de kleine spullen maar niet de grote boodschappen, er is nog een herstart geweest maar het bleek economisch gewoon niet haalbaar.” Paul vult aan dat het teleurstellend was maar dat men zichzelf ook wel verantwoordelijk voelde. “Ik vond het moeilijk om bijvoorbeeld een keer naar Mill te gaan om boodschappen te doen, omdat je die winkel overeind probeerde te houden. Uiteindelijk is dat niet gelukt, dat is echt jammer en heeft ook veel tijd en geld gekost.” 

Met dit voorbeeld van de dorpswinkel geven Paul en Jan ook duidelijk aan dat veel mogelijk is, maar dat inwoners het wel samen moeten doen. Dat blijkt ook uit projecten die wel geslaagd zijn zoals bijvoorbeeld de verbouwde Wis tot een Multi functionele accommodatie. De Dorpsraad was ook betrokken bij het project “Gruts op Langenbom” waaruit onder andere de dorpsquiz Witte Gijt uit is ontstaan en de Langenboomse Zorg Cooperatie. 

Op dit moment is de Dorpsraad wellicht minder zichtbaar. “Dat komt omdat andere projecten wat meer aandacht krijgen. Denk aan Red de Kuilen en aan Eigenkweek met de ontwikkeling van het nieuwe ambitieuze dorpshart en sportplan, maar we zijn als Dorpsraad nog echt belangrijke dingen aan het doen.” Als voorbeeld noemen zij het opstellen van een kernen-CV wat de basis is voor de kernendemocratie behorende bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. “Er komen nog veel belangrijke zaken aan, maar we moeten daarvoor wel frisse, energieke en enthousiaste Langenbomers zien te vinden om ons te helpen.” 

Paul wil benadrukken dat een goed functionerende Dorpsraad nog belangrijker is geworden nu we deel uitmaken van een grotere gemeente. “Er wordt door de gemeente via bijvoorbeeld die kernendemocratie ontzettend veel gedaan om te zorgen dat de kleine kernen hun verantwoordelijkheid en ruimte kunnen nemen. En daar is de Dorpsraad voor nodig.” Dat de gemeente de dorps- en wijkraden serieus neemt blijkt ook uit de beschikbare budgetten die een dorpsraad krijgt. “Er is 2500,- euro voor het functioneren van een dorpsraad, 3000,- euro om de kernen-CV uit te rollen en 7500,- euro voor burgerinitiatieven.” Deze budgetten dragen dus bij aan de leefbaarheid en lopen via een dorpsraad. Hiermee is een goed functionerende dorpsraad dus nog belangrijker geworden. 

Meer weten of aansluiten bij de Dorpsraad Langenboom? Neem contact op met:

  • Paul Vogels, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 13 56 51 78
  • Jan Meulepas, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 57 22 29 65

Podcast

Beluister het hele gesprek met Paul en Jan waarin zij ook meer vertellen over de status van het nieuwe dorpshart en sportplan in De Neije Krant Podcast. Dit kan via elke podcast-app of via de rubriek Podcast op www.inmill.nl. Techniek Thijs van den Heuvel en het interview werd afgenomen door Corné Kremers.