Wat begon met de petitie opgezet door ons is uitgegroeid tot een burgerinitiatief. Wij vinden dit heel belangrijk, het burgerinitiatief ook maar wat is er mooier om de verhalen te horen van de mensen uit onze regio?

Vandaar dat wij, Linda en Jet, door middel van een interview mensen uit onze regio vragen naar hun middelbare schooltijd in Mill en wat die schooltijd zo bijzonder gemaakt heeft. Leroy en Kristel waren zo dapper om af te trappen. Wie volgt? Mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Leroy

Bij ons aan tafel zit Leroy Laclé. 
Velen in Mill kennen hem al. Sinds 9 jaar heeft Leroy een succesvol eigen bedrijf in marketing en communicatie. Men zou denken, nou die heeft vast een HBO-scholing gehad. Echter niets is minder waar. 
Leroy was als jong kind op de basisschool nogal eens onzeker. Door zijn dyslexie had hij meer moeite met leren en lezen en ook had hij concentratieproblemen. Toen hij naar het voortgezet onderwijs ging, werd dan ook tegen hem gezegd, dat hij “dom was en maar met zijn handen moest gaan werken”. En met deze boodschap werd Leroy naar het voortgezet onderwijs gestuurd. 
Leroy ging in Mill naar het VMBO en volgde het laagste niveau. Heerlijk veilig en dichtbij. Zijn toenmalige mentor had al heel gauw gezien dat er veel meer in Leroy zat dan gedacht. Hij stimuleerde Leroy om op een hoger niveau het VMBO te vervolgen. En dat is gebeurd. Ook in het tweede jaar was de nieuwe mentor van Leroy enorm begaan met hem. Er werd over zijn toekomst gedacht door alle partijen. Er werden hem onder andere bijlessen aangeboden in de Nederlandse taal waardoor Leroy zich enorm ondersteund voelde door het onderwijsteam in Mill. In het derde jaar kwam de snuffelstage voorbij. De mentor heeft samen met Leroy gekeken wat een eventueel passende stage zou zijn. En jawel hoor, Leroy kwam bij Festa terecht. En laat dat nu precies het werk zijn wat hij met zijn bedrijf nu ook doet. Uiteindelijk heeft Leroy het VMBO theoretisch diploma behaald. Na vier jaar VMBO had Leroy niet alleen het hoogste niveau behaald, ook hadden ze hem een toekomstperspectief geboden en hij ging vol zelfvertrouwen en ambitie verder. 
Zijn vervolgopleiding werd een MBO Plus school in Crossmedia design welke ook succesvol afgesloten werd. 
Leroy benadrukt ons nogmaals ten zeerste dat vooral de persoonlijke aandacht voor hem als leerling van de mentoren en alle leerkrachten op het VMBO hem geholpen hebben om te komen tot het succes van vandaag. 

Kristel

Dit is het verhaal van Kristel Beelen Hendriks. Zij heeft o.a. een bedrijf in fotografie Mooi & Mooi. Ze maakt vele bruidsreportages en sfeerfoto’s van evenementen en ook familiefoto’s. Daarnaast is Kristel ook werkzaam als invalkracht bij het Kameleon, daar werkt ze als leerkracht. Kristel heeft de HAVO gedaan, maar volgde de eerste drie jaar op de kleinschalige vmbo school in Mill. Dit was ideaal voor haar want het was vlakbij. Reistijd van en naar school was er nauwelijks. Dat zorgde ervoor, dat ze na haar huiswerk ook tijd overhad om leuke dingen te doen. Zoals afspreken met vrienden en sporten. De school in Mill voelde meteen vertrouwd, ook omdat bijna alle kinderen uit haar klas voor Mill hadden gekozen. Het mooie van de school in Mill was, dat kinderen, of ze nu MAVO/HAVO advies hadden, of VMBO kader/basis, allemaal door en met elkaar omgingen. De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs was dan ook een zeer soepel en gemakkelijk proces.
Na drie jaar verliet Kristel de school in Mill en maakte haar HAVO af in Grave, maar daar was de sfeer toch anders. Waar in Mill de omgang van HAVO leerlingen met de leerlingen van het VMBO vanzelfsprekend was, was dat niet zo vanzelfsprekend in Grave. Dat voelde voor Kristel in het begin wel heel vreemd. Maar gelukkig had Kristel in Mill voldoende zelfvertrouwen gekregen door alle persoonlijke begeleiding, zodat ze daarmee heel goed kon omgaan. Misschien dat het zonder die 3 fijne jaren in Mill, het wel eens een heel ander verhaal geworden zou zijn.

En zoals de verhalen van Kristel en Leroy zijn er vast nog velen meer. Wilt u ze vertellen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beide verhalen kenmerken precies de kracht van een kleinschalige school in de regio. 
Het burgerinitiatief werkt op de achtergrond enorm hard om een nieuwe VMBO school in Mill op te richten. Zij focussen zich op de kracht van kleinschaligheid, maar ook diversiteit in het onderwijs. Zodat we kinderen een veilige, vertrouwde sfeer kunnen blijven aanbieden. Een omgeving waar de leerkracht zijn leerlingen door en door kent, en hen kan ondersteunen met meedenken over de toekomst, zodat ze met een heel goede basis en een dosis zelfvertrouwen die toekomst tegemoet kunnen zien. En waar leerlingen altijd een luisterend oor kunnen vinden. Hopelijk bereiken we dan, hetzelfde resultaat als de huidige VMBO school in Mill met dezelfde excellente status zoals we die al jaren kennen. 

Wij hopen dan ook dat het lukt om een nieuwe VMBO school op te starten. Daarvoor hebben we echter wel veel steun nodig van de ouders in de wijde omgeving, die nu kinderen op de lagere scholen hebben zitten. Het is van groot belang dat dit initiatief door hen met hart en ziel omarmd gaat worden. 
Een school waar met hart, hoofd en handen voor onze kinderen, de goede weg voor een mooie toekomst wordt ingeslagen.

www.vmbo-inmill.nl