Rens Hubers ontmoet 'Tegenliggers' tijdens zijn wandelingen en fietstochten. Hij maakt een praatje met hen en zet ze op de foto. Wie zijn die tegenliggers? Dat is regelmatig te zien in deze rubriek.

Als ik op 2e Paasdag ’s morgens een wandeling rond de Kuilen maak zie ik in de verte 2 mensen aan het strand. Als ik dichterbij kom tref ik Carla van der Honing en Ineke Ruys in het water aan. 

Ineke woont in Wilbertoord en heeft daar een eigen praktijk ‘De 7 Sprong’ voor Gz-psychologie, EMDR, Zelfontwikkeling en gezondheid.

Carla woont in Sint Hubert en werkt als praktijkmanager bij Stichting JTV Mondzorg voor kids in de regio Nijmegen/Arnhem. Daarnaast is ze eigenaar van ‘De Leefstijlpoli’, waar ze mensen begeleidt meer balans en energie in hun leefstijl te krijgen.

Tijd om hun verhaal met mij te delen hebben ze even niet want alle concentratie is nodig voor hun ademhaling in het koude water. Een foto mag ik wel maken “als je zelf ook in het water komt”, grappen de dames. Die foto maak ik toch maar veilig vanaf de oever en het verhaal doen we later telefonisch.

Carla en Ineke gaan wekelijks het water in, het hele jaar door. “Afhankelijk van de temperatuur is dat korter of langer”, legt Carla uit. “In de winter geldt dat je goed naar je lichaam moet luisteren wanneer je gaat ‘dippen’, zoals zo’n kort bad genoemd wordt. Met name als het kouder is doen we vooraf aan de oever eerst 10 - 15 minuten ademhalingsoefeningen volgens de ‘Wim Hof-methode’. Het vereist wel doorzettingsvermogen om ook echt het koude water in te gaan.”

“Ons motto is ‘koud water voor diepe ontspanning’!”

Maar nu in de lente gaat de temperatuur van het water geleidelijk weer omhoog en kunnen de dames binnenkort weer mooi naar de overkant zwemmen. 

Ineke en Carla, dank dat jullie, al dippend in de Kuilen, mijn tegenliggers wilden zijn!

Rens Hubers