V.l.n.r.: Thijs Smink (Redactie Merlet), Annie Douma (vrijwilliger Merlet), Burgemeester Marieke Moorman van gemeente Land van Cuijk, Stef Coenen (Redactie Merlet en bestuur HKLvC), Nikki Mast (Ontwerp tijdschrift Merlet) en Annoesjka Wintjes (Bestuur HKLvC).

De vereniging Historische Kring Land van Cuijk timmert aan de weg. Na een nieuw jonger bestuur, nieuwe huisstijl en nieuwe website is door de vereniging een volgende stap gezet in de vernieuwingsslag.

Op 14 april werd in het gemeentehuis van Cuijk het eerste modern vormgegeven verenigingstijdschrift ‘’Merlet’’ door een afvaardiging van het bestuur en redactie aangeboden aan Marieke Moorman, Burgemeester van gemeente Land van Cuijk.

Merlet is een kwartaalblad vol verhalen en interviews over de geschiedenis van onze regio en kernen in het land van Cuijk. ‘’Maar’’, zo stelt Stef Coenen namens de redactie, ‘’wel op een moderne manier in beeld gebracht’’. Het tijdschrift Merlet werd opnieuw vormgegeven door Nikki Mast, student Communicatie en Media design aan de HAN, afkomstig uit Cuijk. Met dank aan een financiële stimulans van stichting Brabants Heem kon de investering worden gedaan.

De Historische Kring Land van Cuijk streeft ernaar om de historische waarden door te geven aan de volgende generaties. De vereniging neemt haar leden graag mee met excursies, lezingen en deelt mooie verhalen in het tijdschrift. Er is namelijk nog zoveel te ontdekken dicht bij huis!  Ook voor onderlinge samenwerking tussen heemkundekringen zet de vereniging zich in. Voorzitter Joep Baltussen noemt de nieuwe wet- en regelgeving van de Omgevingswet als voorbeeld: “Door alle krachten te bundelen geven we een sterk signaal af voor het behoud van het erfgoed.” 

Burgemeester Marieke Moorman onderkent het belang van de vereniging: “Een goede samenwerking tussen organisaties die zich inzetten voor ons erfgoed is belangrijk voor de toekomst van het Land van Cuijk. Maar ook het vele werk van alle vrijwilligers in het Land van Cuijk die zich bezighouden met erfgoed waardeer ik enorm”. De burgemeester nam daarom ook graag het vernieuwde tijdschrift Merlet in ontvangst. 

Naast de vernieuwingen is de vereniging ook actief geworden op social media. Veel mensen kennen de Historische Kring niet en onbekend maakt onbemind. ‘’We merken dat veel mensen, als ze ons leren kennen, enthousiast zijn over onze doelen en activiteiten. Sinds we op sociale media actief zijn hebben we ook al veel nieuwe leden verwelkomd”, aldus Joep Baltussen. De daling van het ledenaantal is inmiddels verandert in een toename. Met een ledenwerfcampagne hoopt de vereniging op nog meer nieuwe leden. Immers: meer leden betekent meer slagkracht om leuke activiteiten te organiseren en voor het erfgoed in actie te komen. En hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Vanaf slechts € 23,50 ben je lid, ontvang je het tijdschrift Merlet en kun je deelnemen aan 10 lezingen en excursies per jaar. Houd ook het Facebook- en Instagramaccount in de gaten voor leuke lidmaatschapsacties! Meer informatie vind je op www.historischekringlandvancuijk.nl.