Rens Hubers ontmoet 'Tegenliggers' tijdens zijn wandelingen en fietstochten. Hij maakt een praatje met hen en zet ze op de foto. Wie zijn die tegenliggers? Dat is regelmatig te zien in deze rubriek.

Er is deze dinsdag al vroeg leven in de brouwerij in de fruitboomgaard bij kasteel Tongelaar.

Boswachter Willy van Schipstal, 4 vrijwilligers van klusteam Keent en 2 vrijwilligers van klusteam Landgoed Tongelaar van Brabants Landschap zijn om half 9 al begonnen met het snoeien van de hoogstam fruitbomen. 

“De lente komt eraan dus de nieuwe loten aan de fruitbomen hier zijn de laatste tijd hard gaan groeien. Daarom is er even wat meer mankracht nodig en springen een aantal vrijwilligers van Keent even bij,” zegt Willy. “We helpen elkaar wel vaker als dat zo uitkomt”, zegt Paul “en inmiddels kennen we elkaar en het is gezellig werken samen.

Willy van Schipstal uit Escharen is al zo’n 25 jaar boswachter voor Brabants Landschap, onder andere op landgoed Tongelaar, samen met 3 collega’s. “Een prachtbaan”, zegt Willy. De vrijwilligers zijn volgens hem inmiddels onmisbaar geworden. De mensen hebben plezier in hun werk en voelen zich verbonden met elkaar en met de natuurgebieden. Er wordt op z’n tijd gezorgd voor een lekker bakkie koffie en ’s middags een soepje en jaarlijks hebben ze samen een heerlijke barbecue bij het kasteel. 

“Ja, we kunnen goed lachen met elkaar maar steunen elkaar ook als het eens niet meezit”, zegt Thom, een van de vrijwilligers van de Keentse ploeg, evenals Ria, die ook natuurgids is op Keent.

“Omdat dat snoeien wel goed moet gebeuren hebben we vorige maand ook samen een snoeicursus gedaan in Keent,” zegt Ria, “en dat kunnen we hier nu meteen in de praktijk brengen.”

Net als Paul Selten is ook Jo van Gemert van Millse komaf en zij horen dan ook bij het vrijwilligersteam van Tongelaar, die elke woensdag hier aan de slag zijn.                                                                             

“Mijn opa is geboren aan de Rodeweg” zegt Jo en als kind mocht ik al mee met de jacht naar dit gebied.” Nu is Jo ook natuurgids op landgoed Tongelaar.

Paul is al vanaf 2016 hier actief als vrijwilliger. “Toen werd de elektriciteitscentrale in Nijmegen gesloten en hield mijn werk op. Ik ben graag buiten en hier doen we samen nuttig werk”, zegt hij.

En Ria sluit af: “het is gewoon super gezellig om samen buiten bezig te zijn!” 

Op de foto van links naar rechts: Thom, Theo, Jo, Ria, Paul, Willy en Piet.

Rens Hubers