Foto: Rini Cornelissen

Door Elly Meijnders - In de week van 3 t/m 24 juni wordt door Platform Toegankelijk Mill (voorheen PGM) een campagne georganiseerd om de burgers zelf de toegankelijkheid te laten schouwen van trottoirs en voetpaden in de dorpen Wilbertoord, Sint Hubert, Langenboom en Mill.

Corné Kremers, Elly Meijnders en Guus Fonteijn hebben vijf gasten ontvangen voor podcasts over dit onderwerp. In de eerste legt Guus uit wat en hoe dit allemaal gaat gebeuren.

Ruimte

Guus: “We gaan de hele bevolking erbij betrekken. De bedoeling is letterlijk dat iedereen de ruimte krijgt om mee te doen. Als ik zelf op straat loop lijkt het soms wel een oefening om obstakels te ontwijken”.

Eigenwijs

Corné vraagt mij hoe ik tegen deze campagne aan kijk: “Ja weet je, als ik zo’n beperking op het trottoir tegenkom ga ik in mijn rolstoel eigenwijs de rijweg op. Maar mensen die wat meer bescheiden zijn, zullen niet verder durven”.
 “Corné hoe ervaar jij belemmeringen op je weg?”, vraag ik hem.

Struik

Corné lachend: “Ik ben een luie blinde, ik loop altijd met iemand samen. Mijn vrouw Cockie is kleiner dan ik, zij loopt onder een overhangende struik door, ik krijg die natte overhangende struik gewoon over me heen”. 

Prijs winnen

Guus gaat door met zijn uitleg over de campagne: “Mensen mogen een formulier invullen dat zij in de Neije krant vinden. En als je in dat formulier je naam en telefoonnummer vermeldt en het inlevert, dan kun je ook nog een prijs winnen. Op 10 juli presenteren wij dan de rapportage met aanbevelingen in Myllesweerd en worden de prijzen verloot. De rapportage en aanbevelingen zullen aan de gemeente Land van Cuijk worden aangeboden”. 

Als wij verder discussiëren komen wij tot de conclusie dat bewustwording van de mensen en eigen verantwoordelijkheid belangrijk is en dat de campagne niet voor niks wordt opgezet.

Beluister het hele interview via de Neije Krant Podcast. Deze is via alle podcastproviders of podcast-apps te beluisteren. Ook kan dit via de Podcastpagina op www.inmill.nl.