Foto: Rini Cornelissen

Door Elly Meijnders - In de week van 3 t/m 24 juni wordt door Platform Toegankelijk Mill (voorheen PGM) een campagne georganiseerd om de burgers zelf de toegankelijkheid te laten schouwen van trottoirs en voetpaden in de dorpen Wilbertoord, Sint Hubert, Langenboom en Mill.

Gasten

Corné Kremers, Elly Meijnders en Guus Fonteijn hebben vijf gasten ontvangen voor podcasts over dit onderwerp. Deze keer wil Guus graag wat meer weten over Corné en zijn omgang met zijn beperking als blinde, zeker in relatie tot de campagne. 

Guus: “Ik ken je al lang. Maar in ons zakelijk verkeer vergeet ik wel eens dat je blind bent, zo goed functioneer je”.

Corné: “Ik geef het liever zelf aan als ik hulp nodig heb. Ik vind het irritant als ik merk dat men mij wil ophalen vanwege mijn handicap. Als het is omdat het regent, vind ik het prima. Er zijn veel mensen met een handicap die in de zieligheids-toptien zitten. Vind ik ook irritant, ook al zijn sommige handicaps erger dan blind zijn”. 

Guus: “ik zie je ook zo makkelijk bellen?”

Corné glimlachend: “Ik ben thuis toevallig goed opgevoed. Ik heb nooit gemerkt dat mijn handicap thuis vervelend gevonden werd, terwijl ouders daar natuurlijk toch verdrietig om waren. Tot mijn 15e heb ik verantwoord kunnen fietsen. In de loop van de jaren heb ik mezelf altijd voorgehouden dat ik iets wil doen wat ik later ook nog kan doen”.

Guus vertelt: “Ik heb laatst een meisje leren kennen dat had geleerd op een goeie manier met haar rolstoel om te gaan. Daar werd ze een stuk zelfverzekerder van”. 

Corné vertelt op zijn beurt: “Als ik ergens voor wat ikzelf niet zo belangrijk vindt, moeite moet doen, dan vraag ik hulp. Ik steek liever mijn energie in iets wat ik nuttig of leuk vind. Ik heb stokloop les genomen (leuk scrabble woord trouwens), niet te geloven zoveel energie dat vroeg. Weet je, ik aanvaard mijn handicap, dat is belangrijk”.

Guus vraagt wat hij van de campagne vindt en hoe hij belemmeringen ervaart.

Corné: “Ja ik heb natuurlijk ook te maken met fietsen en auto’s op de stoep. Voorbeeld is de Brugse Berg, daar staan auto’s in de oprit met de kont op de stoep. Of ik moet uitwijken en kom dan terecht in een groenperkje met hondenpoep”.

Guus merkt fijntjes op: “Maar hoe krijgen wij het voor elkaar om het gedrag van mensen te veranderen?” 

Corné: “Dat is lastig. Vanuit de communicatie zou ik zeggen blijven herhalen en uitleggen waarom. En ik vind ook dat wij nu in een maatschappij leven waar je gerust iets mag zeggen als het niet goed gaat”. 

Beluister het hele interview via de Neije Krant Podcast. Deze is via alle podcastproviders of podcast-apps te beluisteren. Ook kan dit via de Podcastpagina op www.inmill.nl.