Foto’s: Hermsen Fotografie en Toon Willems

Het café van Piet en Miet Heijs aan de Schoolstraat 12 in Mill opende op 1 mei 1967 en maakte jaren geleden plaats voor de Brouwershof. Maar in de jaren daarvoor had de familie Heijs op een andere plek aan de Schoolstraat al een café.

Dit café stond op de plek waar nu de rotonde Hoogstraat, Karstraat, Beerseweg en Schoolstraat is. Dat voormalige café werd op 7 mei 1967 door het brandweerkorps in Mill in de brand gestoken om als oefening te fungeren.

Tijdens de huidige wegwerkzaamheden aan de Hoogstraat zijn resten gevonden van dat eerdere café. Het betreft de bierkelder en een deel van een aanbouw. Het oorspronkelijke pand werd aan de Schoolstraat 2 in 1834 gebouwd en toen woonde er de familie van der Straaten. In 1868 ging het pand over op naam van zoon Antoon en hij was net als zijn vader landbouwer. In 1878 nam Hannes Heijs het pand over, ook Hannes was landbouwer maar ook kastelein. Het café kreeg de naam de Roskam. In 1921 ging het pand over naar zoon Frans Heijs en in 1960 werd zijn zoon Piet er kastelein.

De restanten van dit vroegere pand worden nu door een gespecialiseerd bedrijf in opdracht van de gemeente in kaart gebracht en gefotografeerd. Ook bij de reconstructie van de Bernhardstraat zijn zaken uit het verleden aangetroffen zoals een waterput. Men verwacht later dit jaar ook bij de reconstructie van de Hoogstraat ter hoogte van de Acaciahof nog het een en ander te vinden. Dit omdat het vroegere kerkhof verder richting de Groote Prins lag dan het huidige terrein van de Acaciahof.

De reconstructiewerkzaamheden aan de Hoogstraat zullen volgens de gemeente door deze archeologische onderzoeken niet veel vertraging oplopen. “Onze inschatting is dat dit maximaal anderhalve week zal zijn. Toch verwachten we dat we de werkzaamheden zo kunnen (her)plannen en uitvoeren dat voor de bouwvakvakantie (week 30) de Hoogstraat weer toegankelijk is en het centrum van Mill daarmee beter bereikbaar.”